Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında çekilen bilgisayarlı beyin tomografilerinin etkinliğinin ve kılavuzlara uygunluğunun ileriye yönelik incelenmesi
Prospective analysis of effectiveness and harmony with guides of cct which are taken in Suleyman Demirel University Medicine Faculty Department of Emergency Medicine
- Tez No: 267240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, BBT, Kafa travması, SVO, Kılavuz, Emergency medicine, CCT, Head injury, SVO, Guidlines
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmamızda Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi (SDÜTF) Acil Tıp Anabilim Dalı'na 01 Ocak 2009 30 Nisan 2009 tarihleri arasındaki dört aylık sürede başvuran ve kontrastsız BBT çekilen 200 erişkin vaka ileyiye yönelik olarak incelendi. Çalışmaya alınan 200 hastanın 96'sı erkek (%48) ve 104'ü kadındı(%52).Çalışmaya alınan 200 hasta incelendiğinde geliş şikayeti olararak 58 (%29) vaka ile KT ilk sırayı aldı. Bunu takip eden diğer sık geliş şikayetleri ise 39 (%19,5) vaka ile baş ağrısı, , 24 (%12) vaka ile senkop, 21 (%10,5) vaka ile şuur değişikliği, 18 (%9) vaka ile motor kayıp, 14 (%7) vaka ile konuşma bozukluğudur.Hastaların acil servise geliş şekli dağılımına baktığımızda, 142 (%71) vaka ile nontravmatik vakaların daha sık görüldüğü geri kalan 58 (%29) vakanın da travmatik gurubu oluşturduğu görülmektedir. Acil servisimize travma ile başvuran 58 vakanın dağılımlarına bakıldığı zaman 29 (%50) vaka ile AİTK'nin en sık gözlendiği, bunu 11 (%19) vaka ile düşme, 6 (%10,3) vaka ile motorsiklet-bisiklet kazası, 6 (%10,3) vaka ile darp, 4 (%6,9) vaka ile ADTK, 1 (%1,7)vaka ile iş kazasının takip ettiği görüldü.Çalışmamızda 164 (%82) vakaya kılavuza uygun BBT çekildiği, 36 (%18) vakaya da kılavuz dışında BBT çekimi yapıldığı bulundu. Çalışmamızda nontravmatik grupta çekilen BBT'lerin travmatik gruba göre kılavuza uyumu yüksek bulundu. Travmatik 36 (%62) vakada kılavuza uyulduğu, nontravmatik şekilde gelen 128 (%90,1) vakada kılavuza uyulduğu görüldü.Çalışmamızda baş ağrısı ve KT şikayetlerinde endikasyon dışı istemlerin diğer geliş şikayetlerine göre fazla yapıldığı görüldü. Acil servisimize müraacat eden ve BBT çekilen 200 hastanın 164 (%82) tanesine kılavuza uygun BBT istemi yapıldığı ve bunların 59 tanesinde BBT sonucunun pozitif olduğu, 105 tanesinde BBT sonucunun negatif olduğu görüldü. 200 hastanın 36 (%18) tanesinde kılavuza uyulmadığı ve bunlarında 3 tanesinde BBT sonucunun pozitif olduğu, 33 tanesinin BBT sonucunun negatif olduğu bulundu.Çalışmamızda kılavuza uyum yüksek bulundu, bu kılavuzun acil servis doktorları tarafından desteklendiğini veya tam tersine kılavuzun acil servisin varolan uygulamalarıyla uyumlu olduğunu düşündürmektedir. Hastanemiz acil servisinde yapılan bu çalışmanın BBT'nin doğru ve etkin bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study, 200 adult cases who had come to Süleyman Demirel University Medicine Faculty Department of Emergency Medicine in four months time between january-1-2009 and april-30-2009, and whom had been taken Cranial CT without contrast agent, forwardly analysed. 96 of 200 patients (48%)were male and 104 of them (52%) were female.Analize of the 200 patients complaints shows that 58 (28%) cases suffer from cranial trauma which makes it the most common complaint. Following common complaints are with 39 cases (19,5%) headache, 24 cases (12%) syncope, 21 cases (10,5%) change of consciousness, 18 cases (9%) loss of motor function, 14 cases (7%) speech disorder.The conditions of the patients when they came to emergency service, appeared 142 (71%) non-traumatic cases as commonly, other 58 (29%) cases made the traumatic group. 29 (50%) Cases of the traumatic group are inside of vehicle traffic accident patient, 11 (19%) cases of falling, 6 (10,3%) cases of motorbike-bicycle accident, 6 (10,3%) cases of beaten, 4 (%6,9)cases of outside of vehicle traffic accident,1 (1,7%) case of work accident.In this study, we have taken cranial CT in 164 (82%) cases conforming to guide and in 36 (18%) cases non-conforming to guide. Non-traumatic group has bigger rate of conforming to guide than traumatic group. İn 36 (62%) traumatic cases and 128 (90,1%) non-traumatic cases cranial CT decisions were suitable for guide.Out of indication imaging requests are more common in headache and cranial trauma cases. Results of 59 CCT were positive, 105 CCT were negative of 164 (82%) CCT conformed to guide in 200 cases. Results of 3 CCT were positive, 33 CCT were negative of 36 (18%) CCT non-conformed to guide in 200 cases.In our study, conforming to guide is at a high rate, it shows that guide is supported by emergency medicine doctors or the opposite, guide is harmonious with the current practice of emergency service doctors. We hope this study, which is made in our hospital emergency service, will be useful for using CCT correctly and effectively.