2006-2008 yılları arasında Edirne İli Devlet Hastanelerinde Acil Servise başvuran intoksikasyon olgularının incelenmesi
Evaluation of intoxication cases admitted to Edirne City State Hospital Emergency Department between 2006-2008
- Tez No: 267266
- Danışmanlar: PROF. DR. DİKMEN DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İntoksikasyon, zehirlenme, acil servis, intoxication, posionning, emergency department
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Edirne İli Devlet Hastaneleri Acil Servisi'ne başvuran zehirlenme olguları ile ilgili demografik özellikleri değerlendirmek ve literatürle karşılaştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada 2006-2008 yılları arasında zehirlenme tanısıyla başvuran 1025 olgu yaş, cinsiyet, geliş ayı, geliş saati, zehirlenme tipi, alınan madde tipi, ilaç tipi, zehirlenme yolu gibi demografik özellikler açısından değerlendirildi.1025 olgunun 601'i (%58.6) kadın, 424'ü (%41.4) erkekti. En sık 11-20 yaş grubunun %31.4 ile birinci sırada olduğu, 21-30 yaş grubunun %23.7 oranla ikinci olduğu, 0-10 yaş grubunun %18.7 oranı ile üçüncü sırada olduğu bulundu. Zehirlenmeler en çok 2007 yılında meydana gelmişti. Zehirlenmeler en çok yaz ve kış mevsiminde olmuştu. %10.2 zehirlenme oranı ile ocak ayında birinci sırada yer alırken, %9.8 zehirlenme oranı ile haziran ve ağustos ayında ikinci sırada yer almaktaydı. Zehirlenmeler en sık salı ve pazar günü meydana gelmekte idi. Olguların en sık 18.00-22.00 saatleri arasında acil servise başvurdukları görüldü. Olguların 528'si (%51.5) kaza, 343'ü (%33.5) intihardı. En sık zehirlenme etkeni %46.8'le ilaçlardı. İntihar olguları için ilaçlar birinci sırada, kaza zehirlenmeleri için korozif maddeler ve besin zehirlenmeleri ilk sırada yer almıştı. Zehirlenmelerin %83.7'si oral yolla gerçekleşmişti.Sonuç olarak, ülkemizde küçük çocukların evde sıklıkla yalnız bırakılmaları ve ailenin yeterli derecede ilgilenmemesi, ilaçların çocukların kolayca erişebilecekleri yerlerde bulunması ve ambalajının sağlam olmaması zehirlenme olasılığını arttırmaktadır. Zehirlenme vakalarının aza indirilmesi için aile ve toplum bireylerinin eğitilmesi, korozif maddelerinin bilinçli olarak evlerde saklanması, reçetesiz ilaç satılmaması, ilaçların, temizlik maddeleri ve tarım ilaçlarının açıkta bırakılmaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF INTOXICATION CASES ADMITTED TO EDİRNE CITY STATE HOSPITAL EMERGENCY DEPARTMENT BETWEEN 2006-2008In this study, it is aimed to specify intoxication cases and compare them with literature and evaluated in demographic characteristics, 1025 intoxication cases which admitted to Edirne City State Hospital Emergency Service between 2006-2008 were evaluated in demographic characteristics like age, sex, admittance time, toxic material or medicine, intoxication type, intoxication route and admittance month.For 1025 cases, 601 persons (58.6%) were female and 424 persons (41.4%) were male. Most of the cases were in 11-20 year of age group with 31.4%, 21-30 year of age group with 23.7% and 0-10 year of age group with 18.7%. Cases were occurred mostly 2007 year. It was founded that, intoxication cases increased in summer and winter months and occurred mostly in Tuesday and Sunday. Patients mostly admitted to hospital between 6.00-10.00 p.m. o?clock. They mostly intoxicated medicines with 46.8%. 51.5% of them were accidental and 33.5% of them were suicidal cases. For suicidal cases, they mostly used medicines. Corrosive materials and food intoxication mostly occurred in the accidental cases. 83.7% of them occurred with oral route.As a result, small children are given up alone at home by their family in our country and parents not paying attention on their children and drugs can found on easly reachable places and the lack of solid pharmaceutical packaging so this is increasing the intoxication rate. For decreasing the intoxication rate, education of society and families, consciously keeping corrosive substances at home and prevention of medicine sales without prescription and keeping drugs, cleaning materials and agricultural medicines in safe boxes are necessary.