Kırklareli il merkezi gürültü düzeylerinin belirlenerek gürültü haritasının oluşturulması
Formation of the noise map by measuring noise levels in kirklareli city center
- Tez No: 267265
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK YORULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: gürültü, toplum sağlığı, çevre gürültü denetimi, Noise, Public Health, Environment, Noise Control
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnsanlarda işitme duyusu ve algılamayı olumsuz etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengeyi bozabilen, iş verimini azaltan, çevrenin huzur ve sakinliğini yok eden gürültü, önemli bir çevre kirliliği türüdür. Kırklareli'nin gürültü haritasının hazırlanmasını amaçlayan bu araştırma, kesitsel tipte bir alan çalışmasıdır. Ölçümler 2008 yaz ve 2008-2009 kış aylarında, Kırklareli il merkezini temsil edebilecek şekilde seçilen 30 odakta, gece ve gündüz saatlerinde gerçekleştirilmiş; konut alanlarının trafik akımına uzaklıkları da göz önünde bulundurularak değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırıcı ölçümleri CEL-480 SLM ses düzeyi ölçer cihazı kullanarak gerçekleştirmiştir.İstatistiksel değerlendirme bilgisayar ortamında yapılmıştır. Elde edilen verilerle, Kırklareli il merkezi'nin yaz gündüz, yaz gece, kış gündüz, kış gece gürültü haritaları, bilgisayar ortamında gürültü düzeylerini tanımlayacak biçimde renklendirilerek hazırlanmıştır.Kırklareli' de yaz ortalama gürültü düzeyi 67,8 dB(A), kış ortalama gürültü düzeyi 65,1 dB(A) olarak saptanmıştır. En gürültülü yeri Cumhuriyet Meydanı olduğu sonucuna varılmıştır. Hemen tüm sonuçlar, Gürültü Kontrol Yönetmeliği'nde belirlenen sınır değerleri üzerinde bulunmuştur.Sonuçta, Kırklareli'de gürültünün önemli bir sorun olmaya başladığı ve toplum sağlığını tehdit ettiği belirlenmiş; diğer çalışma sonuçları da irdelenerek, gürültünün denetimi konusunda öneriler geliştirilmiştir. Özellikle, en gürültülü yerler olan siyah bölgeler Leq > 65 dB(A) ve orta derce gürültülü yerler olan gri bölgelerLeq = 55-65 dB(A) belirli bir plan içinde beyaz bölgelere dönüştürülmesi; bunun içinde mevzuatın geliştirilmesi ve uygulanması, denetim, kent planlaması ve halkın eğitimi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Noise which effect perception, hearing, physiological and psychological balance of human, reduce productivity and destroy the comfort of environment, is an important type of pollution. In this study, it is aimed to design the noise map of Kırklareli City Center and it is a descriptive field study. Measurements were done in 30 different points representing the city center at night and day during 2008 summer and 2008-2009 winter months. They were also evaluated due to distance of living places to the traffic line. A CELL ? 480 noise levelmeter was used for measurements by researcher.For statistical evaluation, computer was used. The noise maps of summer day, summer night, winter day and winter night were coloured as defining noise levels.Summer mean noise level and winter mean noise level were , 67,8 and 65,1 dB(A), respectively. The most noisy street was Cumhuriyet Area Most of the measurement levels were higher than the limits in Noise Control Statutes.As conclusion, it?s seen that, noise is a growing problem in Kırklareli City center and threatens the public health seriosly. It was tried to create solutions for noise problem by evaluation of the results in this study and the others. The most noisy regions, especially black zones (Leq > 65 dB(A)) and gray zones (Leq = 55-65 dB(A)), should be turned to white zones, by increasing controls, improving city plans and public should be educated for partici pation and being conscious.