Uzunköprü Kadın-Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne jinekolojik muayene için başvuran kadınlarda genital enfeksiyonların sıklığı ve genital hijyen davranışlarının değerlendirilmesi
The evaluation of genital infections and genital hygiene practices of women who applied to gynecology policlinic of uzunköprü obstetrics and gynecology and child diseases hospital
- Tez No: 267274
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU TOKUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Jinekolojik muayene, genital enfeksiyon, genital hijyen, eğitim ihtiyacı, kadın sağlığı, Gynecology examination, Genital infection, Genital hygiene, Educational support, Women health
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Uzunköprü Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Jinekoloji Polikliniğine başvuran kadınlarda genital enfeksiyon görülme durumunu ve bu kadınların genital hijyen davranışlarını ve bu konuda eğitim ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Herhangi bir nedenle Jinekoloji polikliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 402 kadın araştırma kapsamına alınmıştır.Kadınlarda genital enfeksiyon görülme sıklığı % 37.1 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya alınan kadınların % 49.5'i 25 - 45 yaş aralığındadır ve % 84.5'i evlidir.Araştırmaya katılan kadınların % 39.6' sının herhangi bir kontraseptif yöntem kullanmadığı, kontraseptif yöntem kullanan kadınlar arasında en fazla geri çekme yönteminin kullanıldığı tespit edilmiştir Kadınların %85.5'i pamuklu/penye kumaştan iç çamaşırı kullandığını, %58.9'u iç çamaşırlarını her gün değiştirdiklerini, %74.9'u iç çamaşırlarını makinede beyazlarla yüksek ısıda yıkadıklarını ifade etmişlerdir. Kadınların %50'i tuvaletten sonra ellerini yıkadıklarını, % 66.5'i genital bölgenin temizliğini su ve tuvalet kağıdı ile birlikte yaptıklarını, %51.7'i genital bölgelerini, arkadan öne doğru temizlediğini ve % 74.6'sı taharetlendikten sonra genital bölgelerini kuruladıklarını belirtmişlerdirKadınların %70.1'i adet döneminde hazır ped kullandığını %32.2'si pedi 6-7 saatte bir değiştirdiğini, %52.3'ü ise adet döneminde ayakta duş aldığını söylemiştir. Kadınların tamamına yakını cinsel ilişkiden sonra hazneyi yıkadıklarını ifade etmişlerdir.Genital enfeksiyonlar evli olanlarda, 25-45 yaş grubundaki kadınlarda, iç çamaşırını sık değiştirmeyenlerde, genital bölge temizliğini su ve bez ile yapanlarda, perine temizliğini arkadan öne doğru yapanlarda ve cinsel ilişki sonrası hazneyi yıkayanlarda daha sık görülmüştür.Kadınların genital enfeksiyonlar ve genital temizlik ile ilgili daha önce bilgi alma durumları sorulduğunda % 75.1'i hayır yanıtını vermiştir.Çalışma sonunda kadınların çoğunun yanlış genital hijyen uygulamaları yaptığı ve genital hijyen ve genital enfeksiyonlardan korunma için eğitim desteğine gereksinimleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for determining the prevalence of genital infections and the genital hygiene practices of women who applied to gynecology policlinic of Uzunköprü Obstetrics and Gynecology and Child Diseases Hospital.It was a cross-sectional and descriptive study. 402 women who applied to gynecology policlinic for any reason and accept to participate to study were comprised.The prevalence of genital infections was determined as 37.1 %. 49.5 % of women are in 25-45 age group and 84.5 % of them were married.It was determined that 39.6 % of the women have not been used any contraceptive methods and the most widely used method was withdrawal. The women have mentioned that 85.5 % have used cotton underwear, 58.9 % have changed their underwear daily, 74.9 % have washed their underwear in washing machine. 50 % of them mentioned that they have washed their hands after visiting restrooms and 51.7 % of them have cleaned genital area by inappropriate methods.70.1 % of the women reported that they have used hygienic pads during their menstrual period and 32.2 % of them have changed it in 6-7 hours. Nearly all of the women said they have made vaginal douching after sexual intercourse.Genital infections were diagnosed more frequent in married women, 25-45 age group, women who have not changed their underwear frequently, who have cleaned genital area with water and towels, who have cleaned genital area by inappropriate methods and who have made vaginal douching after sexual intercourse.75.1 % of the women said they have not got any information about preventing genital infections and appropriate genital hygiene practices.As a result of this study it is concluded that most of the women have inappropriate genital hygiene practices and need an educational support in this topic.