Edirne merkez kreş ve anaokullarına kayıtlı 2-6 yaş grubu çocukların büyüme gelişme durumları ve etkileyen etmenler
The growing up, development condıtıons of the children aged 2-6 who are registered to kindergartens and nurseries in central Edirne and the effecting factors
- Tez No: 267278
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR DİNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Public Health, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: 2-6 Yaş Grubu, Büyüme ve Gelişme, Anaokulu Çocukları, Antropometri, 2-6 age group, Growing up and Development, Kindergarten Children, Anthropometry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, Edirne il merkezinde bulunan kreş ve anaokullarına kayıtlı 2-6 yaş grubu çocukların büyüme gelişme durumlarını belirlemek ve bu duruma etki eden etmenleri saptamak amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tipte planlandı.Araştırma grubu, yaş ortalaması 61.24±11.08 ay, yarıdan fazlası (%52.3'ü) erkek ve yarıya yakını (%39.0) 61?72 ay arasında olan çocuklardan oluştu. Annelerin, yaş ortalamasının 32.99±4.59, yarıdan fazlasının (%52.5) üniversite mezunu, çoğunluğunun (%70.7) ev dışında çalışıyor olduğu tespit edildi. Babaların, yaş ortalamasının 36.58±4.90, yarıdan fazlasının üniversite (%55.6) mezunu, neredeyse tamamının (%99.5) bir işi olduğu saptandı.Ailelerin, aylık gelir ortalamasının 2.433.40±2.136.56 TL, çoğunluğunun (%89.7) çekirdek aile tipinde ve tek çocuk sahibi olanların yarıdan fazla (%60.0) olduğu bulundu.Çocukların tamamına yakınının aşılı olduğu (%99.5) ve anne sütü aldığı (kız %94.0, erkek %98.6) ve erkek çocuklarının anne sütü alma süresinin daha uzun olduğu saptandı. Erkek çocuklarının günlük öğün sayısının kız çocuklarına göre daha fazla olduğu bulundu.Erkek çocuklarının doğum tartısı ve doğum boyu ortalamalarının daha yüksek olduğu ve erkek çocuklarına daha geç ek gıda verilmeye başlandığı saptandı.Çocukların vücut kitle indeksinin yoksulluk sınırının üstünde olan ailelerde anlamlı olarak yüksek olduğu, güncel ağırlıkları fazla ve boyları uzun olan çocukların antropometrik ölçüm değerlerinin ve vücut kitle indeksinin de daha fazla olduğu, yaşı büyük olan kız ve erkek çocuklarının ağırlık, boy ve üst kol orta çevresi değerlerinin büyük olduğu saptandı.Doğum ağırlığı fazla olan, ek gıdaya daha geç başlayan kız çocuklarının güncel ağırlıklarının ve vücut kitle indeksinin daha fazla olduğu, daha az uyuyan kız çocuklarının güncel ağırlığının daha fazla olduğu bulundu.Doğum boyları fazla olan, daha geç ek gıdaya başlayan erkek çocuklarının boylarının daha uzun olduğu bulundu. Doğum boyları fazla günlük uyku saatleri daha az olan erkek çocuklarının güncel ağırlıkları daha fazla idi.Doğum boyları daha fazla olan erkek çocuklarının ve doğum ağırlıkları daha fazla olan kız çocuklarının üst kol orta çevresi değerleri daha fazla idi. Ayrıca, doğum boyu daha fazla olan erkek çocuklarının vücut kitle indeksi değerleri daha fazla idi.Kız çocuklarının yarıya yakınının (%48.2), erkek çocuklarının ise yarısının (%50.9) boy değerlerinin ilk persentil çeyrekliğine yığıldığı görüldü. Ağırlık değerlerinde kız çocuklarının ¼'ünden fazlası (%31.7) 25. ve 50. persentil dilimlerinde, erkek çocuklarının ise ¼'ünden fazlası (%28.4) 25. persentil ve altında idi. Vücut kitle indeksi değerlerinin ise her iki cinsin ¼'ünden fazlasının 75. persentil ve üzerinde olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
This research has been planned cross sectionally and relatively to identify the conditions of the children aged 2- 6 who are registered to kindergartens and nurseries in Central Edirne, to specify the factors which affect these conditions.Research group consists of children who have an average age of 61.24±11.08 months, half of whom are male (52.3%), and almost half are females (39.0%). The children are mostly 61 ? 72 months old. Mothers have an average age of 32.99±4.59. It has been noted that half of the mothers have university degrees (52.5%) and most of them (70.7%) work outside their homes. On the other hand, the fathers have an average age of 36.58±4.90. Half of them (55.6%) have university degrees and almost all of them (99.5%) have a job.Families? monthly income average is 2.433.40±2.136.56 TL. Most of them are nuclear family and most of them (60.0%) have only one child.It has been found out that most of the children (99.5%) have been vaccinated; breastfed (female 94.0%, male 98.6%) and male children have been breastfed longer than the females. The number of daily meals which male children have is more than the female ones.It has been determined that male children are heavier and taller than the female children when they are born. Female children have supplementary food later than female ones.It has been noted that the body mass index is high with the children of the families? who have a life above poverty level. The children, whose weight and height is high, have higher anthropometric measurement and body mass index. It has also been found out that older female and male children are taller, heavier and their upper arm radius is higher.Female children, with higher birth height and weight, have a high body mass index and they grow heavier. Female children who sleep less than the others are also heavier.Male children, with higher birth height and fed with supplementary food later than the others, are also tall when they grow up. When male children with higher birth height sleep less than the others, they grow heavier.It has been found out that male children with higher birth height and started getting supplementary food later than the others, grow taller. When male children with higher birth height sleep less than the others, they grow heavier.Female and male children with high birth height and weight have high upper arm radius. Male children with high birth height have higher body mass index.It has been witnessed that the height value of the half of the female children (48.2%) and half of the male children (50.9%) is located in the first quarter of the percentile. When weight is taken into consideration, more than ¼ of the female children (31.7%) are at the 25th and 50th level of the percentile whereas ¼ of the male children (28.4%) are at the 25th level of the percentile or lower. More than ¼ of both sex?s body mass index is located at the 75th level of the percentile.