Adolesan dönemde kız ve erkek bireylerde çekimli ve çekimsiz sabit ortodontik tedavilerin yumuşak doku profile etkisinin incelenmesi
The evaluation of the effects of extraction and nonextraction fixed orthodontic treatment on soft tissue profile of adolescent boys and girls
  1. Tez No: 267296
  2. Yazar: GÜL BURCU BÜYÜKBAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SERMET GÜLTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku profil, Çekimli ve çekimsiz sabit tedavi, Büyüme ve tedavi değişiklikleri, Cinsiyet farkları, Soft tissue profile, Extraction and nonextraction treatment, Growth and treatment changes, Gender difference
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
The Evaluation of the Effects of Extraction and Nonextraction Fixed Orthodontic Treatment on Soft Tissue Profile of Adolescent Boys and GirlsBu çalışmanın amacı, adolesan dönemdeki kız ve erkek bireylerde çekimli ve çekimsiz sabit ortodontik tedavilerin yumuşak doku profil üzerindeki etkilerinin farklı olup olmadığının incelenmesidir. Çekimli ve çekimsiz tedavi grupları 15 kız ve 15 erkek bireyden, büyüme ve gelişimin etkisini elimine etmek amacıyla kullanılan kontrol grupları ise tedavi edilmemiş 11 kız ve 11 erkekten oluşturulmuştur.Araştırmaya dahil edilen bireylerin seçiminde; ANB açısının 0°- 4°, GoGn/SN açısının 26°- 38° değerleri arasında olmasına, sabit tedavi öncesinde herhangi bir fonksiyonel tedavi görmemiş ve sabit tedavi sırasında herhangi bir ağız dışı aparey, molar distalizasyonu, expansiyon vb. herhangi bir ağız içi aparey kullanılmamış olmasına, konjenital diş eksikliği veya herhangi bir nedenle diş kaybı bulunmamasına, kraniyofasiyal bölgede herhangi bir konjenital anomalisi olmamasına, Mp3 union öncesi büyüme ve gelişim döneminde olmasına dikkat edilmiştir.Hastalardan araştırma başında ve sonunda alınan lateral sefalometrik filmler, el-bilek filmleri değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi normal dağılıma uygunluk sonuçları doğrultusunda parametrik ve nonparametrik testler ile yapılmıştır.Çekimli tedavilerin kız ve erkekler arasında yumuşak doku profilde anlamlı değişikliğe neden olmadığı, çekimsiz tedavilerin ise kız ve erkeklerde alt dudakta farklı cevaba yol açtığı görülmüştür. Vertikal referans düzlemine göre alt dudağın protrüzyonu çekimsiz erkek grubunda çekimsiz kız grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla bulunmuştur. Alt dudak kalınlığının çekimsiz erkek grubunda artması çekimsiz kız grubunda azalmasıyla iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Adolesan Dönemde Kız ve Erkek Bireylerde Çekimli ve Çekimsiz Sabit Ortodontik Tedavilerin Yumuşak Doku Profile Etkisinin İncelenmesiThe aim of this study was to evaluate the soft tissue profile changes of adolescent boys and girls who were treated with either extraction or nonextractions. The extraction and nonextraction treatment groups were included 15 girls and 15 boys and the control groups which were constructed to eliminate the effect of growth and development, included untreated 11 girls and 11 boys.The inclusion criteria were as follows: ANB angle between 0 - 4º, SN/GoGn values between 32 - 38º, no use of functional orthopedic treatment prior to the fixed orthodontic treatment and no use of extraoral appliances, no molar distalization or maxillary expansion appliances or any other intraoral appliances during the fixed orthodontic treatment, no missing teeth and no craniofacial anomalies. All subjects exhibited growth and development stages prior to Mp 3 union stage at the begining of treatment.Lateral cephalograms, hand-wrist radiographs which were taken before and after the study were evaluated. Statistical evaluation was made by using the parametric and nonparametric tests according to compatibility results.The results revealed that the extraction treatment had no different effect on soft tissue profile between boys and girls, but nonextraction treatment had different responses on lower lip position between girls and boys. When nonextraction groups were considered, lower lip protrusion according to the vertical reference line and lower lip thickness were higher in boys than in girls. Therefore statistically significant difference was found between this two grups.