Tekrarlayan gebelik kayıplarında death Death Receptor-4 (DR-4) gen polimorfizmlerinin araştırılması
The investigation of Death Receptor-4 (DR-4 gene polymorphisms in recurrent pregnancy loss
- Tez No: 267295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M.ERTAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, apoptoz, TRAIL, DR-4, polimorfizm, Recurrent pregnancy loss, apoptosis, TRAIL, DR-4, polymorphism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tekrarlayan gebelik kaybı olgusu 3 ve daha fazla gebeliğin arka arkaya spontan olarak sonlanması sonucu meydana gelen gebeliğin en sık rastlanan komplikasyonlarından biridir. Tekrarlayan gebelik kaybı çocuk sahibi olmak isteyen kadınların %1' ini etkileyen klinik bir problemdir. Bazı klinisyenler bu olguyu, 2 gebelik kaybı ve üzeri olarak tanımlamakta bu da problemin insidansını %1'den %5'e kadar yükseltmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıplarının %68'inde etken saptanamamaktadır. Nedeni açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı etiyolojik ve prognostik faktör tayininde en yetersiz kalınan konulardan biridir. Tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilecek apoptotik mekanizmaların aydınlatılması ile ilgili çalışmalara literatürde nadir rastlanmaktadır. Apoptozu ligand reseptör etkileşimi ile gerçekleştiren DR-4 geni polimorfizmlerinin ise nedeni açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı olguları üzerinde çalışılmadığı gözlenmektedir.Canlılarda, Tumor Necrosis-Factor related inducing ligand (TRAIL)'in bir reseptörü olan Death Receptor-4 (DR-4)'ün reseptör-ligand etkileşimini gerçekleştirerek apoptotik mekanizmayı başlattığı bilinmektedir.Bu çalışmada, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı polikliniklerinde tekrarlayan gebelik kaybı tanısı konmuş ve daha önceki analizlerinde kromozomal düzeyde bir genetik değişim saptanmamış 70 hasta birey ve çocuk sahibi olan ve öyküsünde gebelik kaybı bulunmayan 70 kadın kontrol üzerinde DR-4 genine ait Arg141His (ekzon3), Thr209Arg (ekzon4) ve Glu228Ala (ekzon5) polimorfizmleri araştırıldı. Hasta ve kontrol gruplarına ait DNA'lar izole edilerek polimorfizmler PCR-RFLP yöntemi ile belirlendi.Çalışma ile elde edilen verilerin istatistiksel analizi sonucunda Arg141His ve Glu228Ala polimorfizmleri ile tekrarlayan gebelik kaybı olguları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (ekzon 3 p=0,673, ekzon 5 p=0,368). Thr209Arg (ekzon 4) polimorfizmi ile tekrarlayan gebelik kaybı olguları arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki belirlendi (p=0.012). Hasta grubunda GG (homozigot mutant) genotipinin görülme oranının kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p=0.009). Kontrol grubunda ise CG (heterozigot) genotipinin görülme oranının hasta grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi (p=0.002).Apoptotik mekanizmada önemli bir görevi olan DR-4 geninin, Thr209Arg polimorfizminin nedeni açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı olgularında etken bir rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recurrent pregnancy loss is defined as three or more consecutive pregnancy losses and it is the most common complication of pregnancy. Recurrent pregnancy losses affects 1% of women who want to have baby. But many clinicians define recurrent miscarriage as two or more losses so, this increases the scale of the problem from 1% to 5%. In 68% of recurrent pregnancy loss factors still can?t be identified. Undifined recurrent pregnancy loss is one of the most inadequate subject in investigating etiological and prognostic factors. There is too little investigations about apoptotic mechanisms that may cause recurrent pregnancy losses in literature so the problem is still waiting to clarify. It is known that there is no investigation on undifined pregnancy loss about DR-4 gene which induces apoptosis with ligand-receptor interaction.DR-4 gene which is a receptor of Tumor Necrosis Factor-related apoptosis inducing ligand (TRAIL), initiate apoptotic mechanism by performing ligand-receptor interaction in human. The gene is located at chromosome 8 p21-22 and induces apoptosis with extrinsic pathway by cleaving TRAIL.In this study, DR-4 gene Arg141His (ekson3), Thr209Arg (ekson4), Glu228Ala (ekson5) alterations were investigated from 70 control group and 70 women with recurrent pregnancy loss who were diagnosed in Mersin University, Medical Faculty, Gynecology and Obstetrics Clinics and who has no chromosomal abnormalities in previous analysis. DNA were isolated from 12-13 ml blood by Miller?s sulting out method and alterations were determinated by PCR-RFLP analysis.Statistical analysis sowed that, the patient and matched control populations were not differing in case of Arg141His and Glu228Ala alterations(p=0,673 p=0,368). However, there is a significant association between Thr209Arg alteration and recurrent pregnancy loss (p=0,012). Acording to statistical analysis, GG genotype (homozygote mutant) ratio in patients is significantly higher than control group (p=0,009). In contrast, in control group, the ratio of CG genotype (heterozygote) is significantly higher than patients (p=0,002).With the results of this study, it is shown that there is no association between Arg141His and Glu228Ala alterations and recurrent pregnancy loss. But the results showed an exact apposite stiuation in Thr209Arg alteration. The alteration is significantly assoiated with recurrent pregnancy loss. Our results suggest that, Thr209Arg alteration of DR-4 gene which has an important role in apoptotic mechanism may be associated with undifined recurrent pregnancy loss.