Deneysel spinal kord travmasında Sildenafil'in etkinliğinin araştırılması
The effect of Sildenafil following experimental spinal cord injury
- Tez No: 267436
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: iskemi, ikincil zedelenme, tedavi, ischemi, seconder trauma, treatment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Travmatik omurilik yaralanmasında birincil zedelenme travma anında olan zedelenmedir. İkincil zedelenme ise oluşan birincil zedelenmenin başlattığı saatler içerisinde gelişen, metabolik ve biyokimyasal nedenlerle oluşan hasarlardır. İkincil zedelenme mekanizmaları arasında yer alan iki faktör serbest radikaller ve iskemi-reperfüzyon hasarıdır. Sildenafil sitrat, fosfodiesteraz tip 5 (PDE 5) enzim inhibitörüdür ve cGMP'yi artırır. Ayrıca trombositlerin trombus olusturmasını inhibe eder ve arter ile venlerin dilatasyonuna neden olur. Böylece dokuda kan akımında artmaya neden olur. Deneysel spinal kord yaralanma modeli 28 sıçan üzerinde uygulandı. Kontrol grubunda 7 sıçan normal spinal kord biyokimyasal değerlerinin saptanması için kullanıldı. Travma grubunda 7 sıçana total laminektomi yapıldıktan sonra anevrizma klibi ile spinal kord travması uygulandı. Travma çözücü grubunda 7 sıçana aynı yöntem kullanıldı ve intraperitoneal serum fizyolojik verildi. Travma ilaç grubunda ise 7 sıçana aynı yöntem uygulandı ve ayrıca 10 mg/kg tek doz intraperitoneal sildenafil verildi. Tüm sıçanlar işlemden 48 saat sonra sakrifiye edildi. Sildenafil'in kan ve dokuda malondialdehit (MDA) ve toplam antioksidan kapasite (TAOK) değerine olan etkisi araştırıldı. Sonuç olarak tedavi grubunun MDA değerlerinde travma grubuna göre anlamlı bir azalma saptandı, tedavi grubunun TAOK değerlerinde ise travma grubuna göre anlamlı bir artma saptandı. Sildenafil spinal kord travmasında ikincil zedelenmeyi azaltarak dokudaki oksidatif stresi azaltarak faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Primary traumatic spinal cord injury is defined as the injury occurring at the time of the trauma. The metabolic and biochemical processes lead to the secondary trauma in the following hours after the primary trauma. Free radicals and ischemic reperfusion injury are two factors which play role in secondary injury. Sildenafil citrate is a potent inhibitor of PDE5 and increases cGMP levels. Also it inhibits platelet aggregation and causes vasodilation of arteries and veins. Because of these effects it increases blood flow in the tissue. The experimental spinal cord injury model was applied on 28 rats. In control group 7 rats were sacrificed to provide normal biochemical baseline values. In trauma group 7 rats underwent laminectomy and spinal cord injury was produced by extradural compression of the exposed cord by aneurysm clip. Same procedures were performed in 7 rats in trauma solvent group, so they also injected intraperitoneal saline. Same procedures were performed in 7 rats in trauma drug group, but they also received 10 mg/kg single dose intraperitoneal injection of Sildenafil. All rats were sacrificed at 48 hours after the trauma. The effect of Sildenafil on (malondialdehid) MDA and (total antioxidant status) TAS values were studied. As a result MDA values were found to decrease significantly when compared to the trauma group, TAS values were found to increase significantly when compared to the trauma group. Results showed that sildenafil, might reduce secondary injury in damaged rat spinal cord tissue.