Hipotiroidi olgularında plazma Visfatin/pre-b-cell colony-enhancing faktör düzeyleri, tiroid otoimmünitesi ve aterosklerozla ilişkisi
Plasma Visfatin/ pre-b-cell colony enhancing factor levels in hypothyroid patients and relationship of these levels with thyroid autoimmunity and atherosclerosis.
  1. Tez No: 267437
  2. Yazar: BEKİR UÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NUR KEBAPÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidizm, Ateroskleroz, Visfatin, Otoimmünite, Hypothyroidism, Atherosclerosis, Visfatin, Autoimmunity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hashimito tiroiditi, kronik otoimmün tiroidit olup hipotiroidizmin en sık nedenidir. Hipotiroidizmde obezite, dislipidemi, hipertansiyon, metabolik anormallikler nedeniyle kardiyovasküler hastalık riski artmakta, otoimmünite ile ilişkili inflamasyon ateroskleroz sürecini hızlandırmaktadır. Visfatin, TNF-a, IL-6 viseral yağ dokusundan salgılanan, insülin direnci, dislipidemi, inflamasyon, ve ateroskleroz patogenezinde rol oynayan adipositokinlerdir. Bu çalışmadaki amacımız Hashimoto tiroiditine bağlı hipotiroidililerde tiroid otoantikorları, lipid profili, visfatin, IL-6, TNF-?, okside-LDL ve ateroskleroz arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya Haziran 2009 - Ocak 2010 tarihleri arasında polikliniğimize başvuran Hashimoto tiroiditine bağlı hipotiroidi tanısı alan, randomize olarak seçilen 35 hasta (32 K/3 E, ortalama yaş 43.8 ± 9.6 yıl) hasta ve 18 (17 K/1 E, ortalama yaş 43.3 ± 5.2 yıl) sağlıklı kontrol olgusu alındı. Hastalarda tedavi öncesi antropometrik ölçümler, karotis intima media kalınlığı (KİMK) ölçümü, serum anti-Tg, anti-TPO, hsCRP, homosistein, lipid profili, lipoprotein a, ApoA, ApoB1, beta-2 mikroglobulin, insülin, glukoz, Visfatin, IL?6, TNF-?, okside-LDL düzeyleri çalışıldı. L-tiroksin tedavisi sonrası ve sağlıklı kontrol grubunda aynı kan parametreler ölçüldü. Hipotiroidililerde plazma Visfatin, okside-LDL, IL-6 ve TNF-? düzeyleri sağlıklı kontrol grubuyla ve tedavi sonrası düzeyleri arasında istatiksel fark saptanmadı. Hastalarda KVH risk faktörlerinden sistolik ve diastolik kan basıncı, HOMA-IR indeksi, trigliserid, Apo B ve ApoB/ApoA, homosistein, beta-2 mikroglobin, KİMK kontrollerden yüksek bulundu. Hastalarda anti-Tg antikoru ile ox-LDL, kolesterol, homosistein ve proteinüri arasında pozitif ilişki bulundu.Sonuç olarak, Hashimoto tiroiditli hipotiroidililerde geleneksel olmayan KVH risk faktörlerinin arttığını, buna ateroskleroz bulgusu olan KİMK'daki artışın eşlik ettiğini, otoimmuniteyle ateroskleroz arasında anti-Tg antikorunun köprü görevi yapabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Plasma Visfatin/ Pre-B-cell Colony Enhancing Factor levels in hypothyroid patients and relationship of these levels with thyroid autoimmunity and atherosclerosis. Visfatin/pre-B-cell enhancement factor is an adipocytokine, which is found in the visceral fat tissue and enhances the growth of precursor of B cells through showing synergy with IL-7 and stem cell factors. Other cytokines released from the adipose tissue are TNF-?, and IL-6, which has been shown to be related with pathogenesis of insulin resistance, diabetes, dyslipidemia, inflammation and atherosclerosis. Our aim was to determine the relationship of plasma visfatin/ Pre-B-cell Colony Enhancing Factor levels with thyroid autoimmunity, and atherosclerosis. The study was performed randomly on 35 patients (32 women/ 3 men, mean age 43.8 ± 9.6 years) diagnosed with Hashimoto thyroiditis and 18 healthy controls (17 women/ 1 men, mean age 43.3 ± 5.2 years) attending our outpatient clinic between June 2009 and January 2010. Before therapy anthropometric levels, carotid intima media thickness (CIMT) , serum anti-Tg, anti-TPO, hsCRP, homocystein, lipo(a), ApoA, ApoB1, beta-2 microglobulin, insulin, glucose, Visfatin, IL?6, TNF-?, oxidized-LDL levels and lipid profile was measured. Plasma visfatin oxidized -LDL, IL-6, and TNF-? levels did not differ from the control group before and after therapy in hypothyroid patients, statistically. The cardiovascular risk factors like systolic and diastolic blood pressure, HOMA-IR index, triglyceride, Apo B and ApoB/ApoA, homocystein, beta-2 microglobulin, CIMT were found to be elevated in the patients. Ox-LDL, cholesterol, homocystein and proteinuria levels were positively correlated with anti-Tg levels.Conclusionally, we think that nontradiotional CVD risk factors are elevated in hypothyroid Hashimoto thyroiditis patients and as a atherosclerosis indicator CIMT increase accompanies it and anti-Tg antibody is a bridge between autoimmunity and atherosclerosis.