Hepatoselüler karsinomda doksorubisin yüklü mikrosferlerle transarteriyel kemoembolizasyon
Transarterial chemoembolization of hepatocelluler carcinoma with doxorubicin- eluting beads
- Tez No: 267477
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKSUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler Karsinom, DC Bead, TransarteriyelKemoembolizasyon, HCC, Transarterial Chemoembolization, DC Bead
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: HSK'lı uygun hasta gruplarında, Doksorubisin yüklü mikrosiferler ileTAKE tedavisinin etkinliğini değerlendirmek ve diğer tedavi yöntemleriylekarşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, daha önce HSK tanısı almış, Şubat 2007-Nisan2010 tarihleri arasında DC Bead ile kemoembolizasyon tedavisi uygulanan 39'u erkek,6'sı kadın, toplam 45 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 59,7 (min: 14, max:77) idi. Hastaların, işlem öncesi standart prosüdürlerden sonra abdominal aortografileri,selektif çölyak ve SMA anjiyografileri yapılarak selektif veya süperselektif olarak DCBead ile embolizasyon işlemleri yapıldı. Hasta takipleri ve tedavi etkinliği RECISTkriterlerine uygun olarak yapıldı ve değerlendirildi.Bulgular: Kümülatif sağkalım oranları 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl içinsırasıyla % 97,4, % 94,7, % 74,5, % 61,8 ve % 39,7 olarak saptandı. Tümör boyutuna,Child-Pugh sınıflamasına, etiyolojik etkene, Okuda ve Barcelona Evreleme Sistemlerinegöre yapılan gruplandırmada, gruplar arasında sağkalım sürelerinde anlamlı farklılıklarsaptandı. Hastalardan en uzun yaşayan 40. ayda takipte olup, en kısa yaşam süresi 1aydı. İşlem başarısı % 100 olarak gerçekleşti. Hiçbir hastada hayatı tehdit edenkomplikasyon gelişmedi.Sonuç: Uygun hastalarda, DC Bead TAKE tedavisi, yaşam süresine vekalitesine olumlu katkıları olan, yan etkisi oldukça az, hastalar tarafından kolay tolereedilebilen etkili bir tedavi yöntemi olup, geleneksel TAKE'ye üstündür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to evaluate the efficiency of transarterial(TACE) with doxorubicin delivery embolotherapy microspheres and compare with theother treatment methods at suitable patient groups with HCC.Materials and Methods: From february 2007 to april 2010, 45 patients (36men, 9 women) with HCC who were treated by DC Bead chemoembolization wereincluded to this study. The mean age of the patients were 59,7 (min:14 max:77). Theabdominal aortagraphy, selective celiac and SMA angiographies were performed andand DC Bead embolization was done as selective and superselective after the standardprocedures before the treatment. Patient follow-up and treatment efficacy wasperformed and evaluated to RECIST criteria.Results: The cumulative survival rates are established for 3 months, 6 months, 1year and 3 years as 97.4%, 94.7%, 74.5%, 61.% and 39.7% respectively. The patientswere grouped according to tumor size, etiologic factor, Child classification, Okuda andBarcelona Stagings and significant differences were determined between the groups.The longest living patient is on 40th month and still at follow up. The shortest survivaltime was 1 month. The procedural success was 100%. None of the patients developedlife-threatening complications.Conclusion: DC Bead TACE is a kind of treatment which is easily tolerable bypatients, has positive effects to survival time and life expectancy and has very few sideeffects. With these features DC Bead TACE is superior to the traditional TACE