Ateroskleroz yaygınlığı göstergesi olarak aort, mitral kapaklar ve aort kök kalsifikasyonunun incelenmesi
Evaluation of aortic valve, mitral valve, aortic root calcification as a marker of atherosclerosis extent
- Tez No: 267478
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DAVUTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aort Kapak Sklerozu, Mitral Annuler Kalsifikasyon, Aort Kök Kalsifikasyon, Gensini Skor, Aortic Valve Calcification, Mitral Annular Calcification, Aortic Root Calcification, Gensini Score
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Plan: Önceleri yaşlanmanın pasif dejeneratif bir sonucu olarak kabul edilen aort kapak kalsifikasyonu ve mitral kapak annülüs kalsifikasyonu, şimdilerde koroner arterlerin aterosklerozu ile histolojik benzerlikleri olan aktif bir süreç olarak tanımlanmaktadır.Amaç: Bu çalışmada: 1) ekokardiyografi kullanılarak kombine aort kapak kalsifikasyonu, mitral anülüs kalsifikasyonu ve aort kökü kalsifikasyonu değerini ortaya koyarak koroner arter hastalığı şüphesi olan hastalarda koroner anjiyografik aterosklerotik plak varlığı ve yükünü tahmin etmeyi, 2) gelenksel kardiyovaküler risk faktörleri (hs-CRP, lipoprotein (a), homosistein içeren) ile aort kapak kalsifikasyonu, mitral anülüs kalsifikasyonu ve aort kökü kalsifikasyonu arasındaki ilişkiyi, 3) aort kapak kalsifikasyonu, mitral anülüs kalsifikasyonu ve aort kökü kalsifikasyonu ile diğer subklinik ateroskleroz belirteçleri yani karotis/brakiyal arter intima-media kalınlığı ve yanı sıra koroner anjiyografi yapılan hastalarda anjiyografik aterosklerotik yük ciddiyeti birlikteliğini değerlendirmeyi amaçladık.Metod: Kliniğimizde şüpheli veya kanıtlanmış koroner arter hastalığı nedeni ile koroner anjiografisi yapılmış olan 146 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların % 63' ü erkek, %37' si kadın ve 26-80 yaş arasında idi (yaş ortalaması 52.74 ? 8.93).Tüm hastalar çalışma öncesi bilgilendirildi ve rızaları alındı. Ayrıntılı klinik hikaye alındıktan sonra, özenle risk faktörleri tespit edildi, tüm hastaların koroner anjiografi öncesinde farklı günlerde transtorasik ekokardiyografileri ve karotis, brakiyal arter dopler ultrasonografi incelemeleri yapıldı.Ve ateroskleroz ciddeyetinin klasifikasyonu için gensini skorlaması yapıldı.Bulgular: AKs ile MAK ve AKK arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı ilişki bulunmaktadır (p=0,021, p=0,001 sırasıyla).AKs'si olan olguların LKK-İMK, RKK-İMK, mean KK-İMK ve Ba-İMK değerleri, AKs'si olmayan olguların değerlerinden istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksektir (tüm parametreler için p=0.001). AKs olanlarda, olmayanlara göre gensini skor anlamlı derecede yüksek saptandı (42.49, 8.21, sırasıyla).MAK, AKs ve AKK ile anlamlı olarak ilişkili saptandı (p=0.011, p=0.001, sırasıyla). MAK'u olan olguların LKK-İMK, RKK-İMK, mean KK-İMK ve BA-İMK değerleri, MAK'u olmayan olguların değerlerinden istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksektir (p=0.017, p=0.018, p=0.008, p=0.011, p=0.003, sırasıyla). MAK olanlarda gensini skor anlamlı derecede yüksek saptandı (46.22, 23.03 ve p=0.002). AKK, MAK ve AKs ile anlamlı olarak ilişkili saptandı ( p=0.001). AKK'u olan olguların LKK-İMK, RKK-İMK, mean KK-İMK ve Ba-İMK değerleri, AKK'u olmayan olguların değerlerinden istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksektir (tüm parametreler için p=0.001). AKK olanlarda, olmayanlara göre gensini skor anlamlı derecede yüksek saptandı (43.11, 12.34, sırasıyla p=0.001 ).Sonuç: AKK, MAK, AKs koroner anjografi yapılan hastalarda artmış prevelens göstermektedirler ve bu kalsifikasyonlar birbirleri ile de güçlü korelasyona sahiptir. TTE ile saptanabilen AKK, MAK ve AKs periferik ateroskleroz ve koroner aterokleroz yükü ve ciddiyeti ile güçlü bir ilişki içindedir. Bu kalsifikasyonlar ileri evre ateroskleroz varlığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir ve koroner risk faktörlerinden bağımsız olarak agresif medikal tedavi yaklaşımda bulunulması gerektiği konusunda uyarıcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Background: Previously accepted as a passive degenerative consequence of aging, aortic valve calcification and mitral valve annulus calcification are now recognized as active processes with histological similarities to coronary arteries atherosclerosis.Aim: Thus, this study aimed to evaluate: 1) the value of the combined presence of aortic valve calcification, mitral annulus calcification and aortic root calcification determined by using echocardiography in predicting the presence and extent of coronary angiographic atherosclerotic coronary plaque in patients with suspected coronary artery disease, 2) the relationship between traditional cardiovascular disease risk factors (including high sensitive CRP, lipopretein (a), homocyctein), and aortic valve calcification, mitral annulus calcification and aortic root calcification, 3) the association of aortic valve calcification, mitral annulus calcification and aortic root calcification with other measures of subclinical atherosclerosis, namely carotid/brachial artery intima-media thickness and, as well as angiographic atherosclerotic burden in patients undergoing coronary angiography.Methods: We enrolled 146 consecutive patients with proven or suspected coronary artery disease who were referred for coronary angiography at our institution have been selected. The study is comprised of 63% men and 37% women aged 26-80 years (mean age 52.74 ? 8.93). After taking a detailed clinical history, with special attention to risk factor identification, all patients underwent complete transthoracic echocardiographic examination and Carotid and brachial arteries Duplex sonography before underwent coronary angiography on different days. We used the Gensini score for this study to test the burden of atherosclerosis.Results: AVC significantly associated with MAC and ARC (p=0.021, p=0.001, respectively). The LCC-IMT, RCC-IMT, mean CC-IMT, MaxCC-IMT and BA-IMT values were significantly higher in the AVC subjects than without AVC (p=0.001 for all parameters). Notably, individuals with AVC were found to have higher Gensini score (42.49 vs 8.21, p=0.001). The LCC-IMT, RCC-IMT, mean CC-IMT, MaxCC-IMT and BA-IMT values were significantly higher in the MAC subjects than without MAC (p=0.017, p=0.018, p=0.008, p=0.011, p=0.003, respectively). Subjects with MAC were found to have higher Gensini score (46.22 vs 23.03, p=0.002). ARC. ARC significantly associated with AVC and MAC (p=0.001).The LCC-IMT, RCC-IMT, mean CC-IMT, MaxCC-IMT and BA-IMT values were significantly higher in the ARC subjects than without ARC (p=0.001 for all parameters). Notably, individuals with AVC were found to have higher Gensini score (43.11 vs 12.34, p=0.001).Conclusion: AVC, MAC and ARC are highly prevalent in patients undergoing coronary angiography and strongly correlated with each other. The presence of AVC, MAC, or ARC by echocardiography is highly associated with peripheric atherosclerosis and presence and extent of coronary atherosclerosis. These calcification should be accepted a manifestation of later stage of atherosclerosis and thus, aggrassive preventive approach, independent from the presence of risk factors, may be warranted to retard the atherosclerosis process.