Çocukluk çağı brusellozunda tedavi kombinasyonları ve sürelerinin kıyaslanması
Comparison of therapeutic combinations and periods in childhood brucellosis
  1. Tez No: 267490
  2. Yazar: BİLGEN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜRŞAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Brusella, artrit, tedavi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bruselloz, Brucella cinsi bakterilerin oluşturduğu multisistemik bir zoonozdur. Farklı tedavi kombinasyonları kullanılıyor olsa da tedavi sonrası relapslar görülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; bruselloz tanısı almış hastaları retrospektif inceleyerek ve prospektif izleyerek brusellozda kullanılan tedavi kombinasyonlarını ve sürelerini kıyaslamak, relaps oranını en aza indirecek antibiyotik kombinasyonu ve süresini belirlemek, manyetik rezonans görüntülemenin osteoartikuler komplikasyonları erken dönemde saptanmasındaki etkinliğini araştırmaktır.Hastalar ve yöntem: Bu çalışmada 1998-2008 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı İntaniye servisinde yatırılarak veya ayaktan izlenen brusellozlu olguların tıbbi kayıtları incelendi. 2009 yılı boyunca yeni tanı alan bruselloz olguları tedavi bitiminden sonra da en az 9 ay süreyle izlendi. Eklem tutulumunu düşündüren olgularda osteoartikuler komplikasyonlar yönünden Manyetik Rezonans Görüntüleme tetkiki yapıldı. Sekiz yaşından küçük hastalara Trimetoprim-sulfametoksazol + rifampisin, 8 yaş ve üzerindeki hastalara doksisiklin + rifampisin 8 hafta süre ile, 2 haftalık gentamisin ile kombine edilerek verildi. Manyetik Rezonans Görüntüleme ile kemik tutulumu gösterilmiş 2 hastanın tedavisi 12 hafta olarak verildi.Bulgular: Çalışmaya 56'sı retrospektif, 14'ü prospektif olmak üzere 70 hasta alındı. Hastaların 23 (%32,9)'ünde pişmemiş süt ile yapılmış taze peynir yeme veya hayvancılıkla uğraş, 25 (%35,7)'inde aile de bruselloz hikayesi vardı. Altı haftalık tedavi alanlarda relaps oranı %17,9 bulundu. 8 haftalık tedavi alanlarda relaps görülmedi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0,05). Aminoglikozid almayan grupta relaps oranı %15,4 aminoglikozid alan grupta %6,8 bulundu. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p > 0,05). Osteoartikuler komplikasyonu olan 20 hastadan; 6 haftalık tedavi alan 11'inin birinde (%9,1) relaps görüldü. 8 haftalık tedavi alanlarda relaps görülmedi. Aradaki fark anlamlı bulunmadı (p > 0,05). Osteoartikuler komplikasyonu olanlardaaminoglikozid alan grupta relaps görülmedi. Aminoglikozid almayan 6 hastanın 1 (%16,7)'inde relaps görüldü. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p > 0,05).Sonuç: Çocukluk çağı bruselloz tedavisinde 8 haftalık tedavinin relapsları önlediği sonucuna varıldı. Klinik olarak osteoartikuler sistem tutulumundan şüphelenildiğinde Manyetik Rezonans Görüntüleme ile erken teşhis mümkün olabilir. Osteoartikuler komplikasyonu olan hastalarda relapsları önlemek için en az 8 hafta süre ile 8 yaşından küçük hastalara Trimetoprim-sulfametoksazol +Rifampisin+Gentamisin, 8 yaşından büyük hastalara Doksisiklin+Rifampisin+Gentamisin kombinasyon tedavileri etkili ve güvenli tedavi yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Brucellosis is a zoonosis made of brucella type of bacteria. Although different cure combinations are used, post-treatment relapses can be seen. The aim of this study is to compare cure combinations and periods used in brucellosis by retrospectively analyzing and prospectively observing the patients who are diagnosed as having brucellosis, to determine antibiotics combination and period which minimizes relapse rate and to research the activity of magnetic resonance imaging on early detection of osteoarticular complicationsPatients and method : In this study, between 1998-2008 medical records of cases those having brucellosis and taken care in Erciyes University Department of Child Health and infectious diseases service were examined. During 2009 cases who have brucellosis were observed for 9 months even after the cure ended. In those cases who made us think about diarthrosis involvement, magnetic resonance imaging examination was made in terms of osteoarticular complications. To those patients under 8 Trimethoprim-sulfamethoxazole + rifampicin, to those patients over 8 doxycycline + rifampicin were given for 8 weeks by combining with 2 weeks. Two patients? cures whose diarthrosis involvements were showed by magnetic resonance imaging were determined as 12 weeks.Findings : 70 patients 56 of them retrospective, 14 of them prospective were taken to research. In 23(32,9%) of them there was a story of eating fresh cheese made from raw milk or occupation with live stock, 25 (%35,7) of them there was brucellosis in family. In those who took 6 weeks cure relapse rate was %17,9. In those who had 8 weeks cure relapse was not seen. The difference between them was found statistically meaningful (p < 0,05). In group who did not have aminoglycosides relapse rate was %15,4 in those who had aminoglikozid it was %6,8. The difference between them was not found statistically meaningful (p > 0,05). Of all 20 patients who had osteoartikuler complications 1 of 11(%9,1) patients who took 6 weeks cure relapse was seen. In those who had 8 weeks cure relapse was not seen. Thedifference was not found meningful (p > 0,05). The group who took aminoglycosides and who had osteoartikuler complications relapse was not seen. One of 6 patients (%16,7) who did not take aminoglycosides relapse was seen. The difference was not meaningful statistically. (p > 0,05).Result : It was concluded that in the cure of childhood brucellosis 8 weeks cure avoids relapses. Clinically when osteoarticular system involvement is suspected early diagnosis can be possible with magnetic resonance imaging. In patients who have osteoarticular complication, to avoid relapses patients under 8 Trimethoprim-sulfamethoxazole+Rifampicin+Gentamicin and patients over 8 Doxycycline+Rifampicin+Gentamicin combination cures were given. And they are reliable cure methods.Key-words: brucellosis, arthritis, treatment.