Kanser tanısı ile izlenen hipertansif hastalarda sitotoksik tedavilerin kan basıncı ve sitokinler üzerine etkisi
The effects of cytotoxic chemotherapy on blood pressure and cytokines in hypertensive patients diagnosed with cancer
  1. Tez No: 267491
  2. Yazar: BURAK TELLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. OĞUZ KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan basıncı, kanser, anjiojenez, VEGF, ACE, Blood Pressure, Cancer, Angiogenesis, VEGF, ACE
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Hipertansiyon ve kanser hastalığı birbirinden bağımsız iki hastalık gibi olmasına karşılık belirli noktalarda ortak etiyopatogeneze sahiptirler. Mevcut kan damarlarından yeni kan damarlarının gelişmesi demek olan anjiyogenez her iki hastalığın oluşumunda rol almaktadır. Biz bu çalışma ile yeni tanı alan kanser hastalarında sitotoksik tedavinin kan basıncı takiplerine ve sitokinler üzerine etkisini görmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Kanser tanısı alan 68 hasta grubu ve 18 kontrol grubu çalışmaya alındı. Hastaların serum örneklerinden vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), nitrik oksit (NO), endotelin (ET) ve anjiotensin dönüştürücü enzim (ACE) düzeyleri mikro ELİSA yöntemi ile ölçüldü ve serum biyokimya parametreleri ölçüldü. Hastaların tedavi süresince haftalık sistolik kan basıncı (SKB) ve diyastolik kan basınçları (DKB) ölçüldü.Çıkan sonuçlar biyoistatistik laboratuarında değerlendirildi.Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında VEGF, ET ve ACE düzeyleri arasında anlamlı farklılık tespit etmedik (p=0,150, p=0,083, p=0,628). Hastaların sistolik kan basınçları ve diyastolik kan basınçları ölçümleri arasında tedavi öncesi ve tedavi sonrası anlamlı fark tespit ettik (p=0.000, p=0.000). Hasta ve kontrol grubu arasında serbest T4, kalsiyum, CRP, BUN, Cr, VKİ ve idrar metanefrin, normetanefrin, epinefrin, dopamin düzeyleri arasında anlamlı fark tespit ettik (p=0.009, p=0.011, p=0.027, p=0.001, p=0.001, p=0.006, p=0.000, p=0.004, p=0.004, p=0.000)Sonuç: Bozulmuş anjiojenez veya tümorogenez kanser patolojisinde önemli rol oyna- maktadır. Son yıllarda hedefe yönelik tedavi amacıyla yapılan çalışmalar bozulmuş anjiojenez ve anjiojenezin mediatörleri üzerine yoğunlaşmıştır. Hastaların başlangıç VEGF, ET, ACE düzeyleri arasında anlamlı fark tespit etmedik, ancak tedavi öncesi ve tedavi süresince baktı-ğımız sistolik ve dayastolik kan basınçları arasında anlamlı fark tespit ettik. HT nedeniyle tedavi alan kanserli olgularda yakın kan basıncı takibi gerektiği kanısına vardık. Kan basıncı değerleri arasındaki tespit ettiğimiz azalmayı başlangıç sitokin değerleriyle ilişkilendiremedik. Kan basıncı değerlerindeki azalmayı açıklayabilmek için sitotoksik tedavi öncesi ve sonrası sitokin düzeylerini görüp kan basıncındaki değişim ile birlikte değerlendirebilecek ayrıntılı ve genis katılımlı çalısmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Effects of Cytotoxic Chemotherapy on Blood Pressure and Cytokines in Hypertensive Patients Diagnosed with CancerAim: Although hypertension and cancer are two independent diseases, they seems to have certain points in common etiopathogenesis. The development of new blood vessels from existing blood vessels, which means a role in angiogenesis is the formation of both diseases. In this study, we aimed to determine the effects of cytotoxic treatment on blood pressure and its influence on cytokines in newly diagnosed cancer patients.Methods: Cancer diagnosed 68 patients and 18 control subjects were studied. Serum samples of patients measured for vascular endothelial growth factor (VEGF), nitric oxide (NO), endothelin (ET) and angiotensin converting enzyme (ACE) levels with micro ELİSA metod and serum biochemical parameters were evaluated, respectively. During the treatment periods of patients weekly systolic blood pressure (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) were measured. The results were evaluated in biostatistics laboratory.Results: Between patients and control group, we did not find a significant difference between VEGF, NO, ET and ACE levels (p = 0.150, p = 0.083, p = 0.628). We found the significant differences between systolic blood pressure and diastolic blood pressures measured before treatment and after treatment in patients (p = 0.000, p = 0.000). We observed significant differences between patients and control groups in free T4, calcium CRP, BUN, Cr, BMI and urine methanephrin, normethanephrin, ephinephrin and dopamine levels (p=0.009, p=0.011, p=0.027, p=0.001, p=0.001, p=0.006, p=0.000, p=0.004, p=0.004, p=0.000).Conclussion: Impaired angiogenesis or tumorogenesis play an important role in the pathogenesis of cancer. In recent years, the studies for targeted therapy have been corrupted and focused on angiogenesis and angiogenesis mediators. We did not determine a significant difference between pre-treatment VEGF, ET, ACE levels, but we found the significantly difference between systolic and diastolic blood pressure looked up at pre-treatment and treatment duration, respectively. We came to a conclusion that patients with HT treated for cancer need close blood pressure monitoring. To explain the decrease in blood pressure values, cytokines values may have measure on inspection before and after cytotoxic therapy with changes in blood pressure along with broad participation and to assess further studies needed.