ERKP (Endoskopik Retrograd KolanjioPankreatografi) yapılan hastalarda premedikasyonun kognitif fonksiyonlara etkisi
The effect of premedication on the cognitive functions of the patients undergoing ERCP (Endoscopic Retrograde CholangioPancreatography)
  1. Tez No: 267494
  2. Yazar: İLKER COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ULUSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Premedikasyon, ERKP, sedasyon, kognitif fonksiyon, Premedication, ERCP, sedation, cognitive functions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, ERKP (endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi) yapılan hastalarda premedikasyonun kognitif fonksiyonlara etkisini araştırmak amaçlandı.ERKP uygulamaları sırasında sedoanaljezi uygulanacak hastalara premedikasyon amacıyla sedasyondan 30 dk önce midazolam 0,15 mg/kg, tramadol 1 mg/kg dozlarında oral yoldan verildi. Sedasyon amacıyla 1 ?g/kg remifentanil bolusu ve 0,2 ?g/kg/dk remifentanil infüzyonu uygulandı. ERKP yapılacak hastalarda oral midazolam ve tramadol premedikasyonunun; sedatif ve analjezik etkileri ile kognitif fonksiyonlara olan etkileri, ERKP işleminde uygulanan sedasyonun solunumsal ve hemodinamik etkileri, işlem sırasında ve sonrasındaki olası olumlu veya olumsuz etkileri kıyaslandı.Çalışma; her iki cinsiyetten, 18-70 yaş aralığındaki, ASA risk indeksi I, II veya III olan, onam alınmış hastalardan kura yöntemi ile rastgele seçilerek yapıldı. Çalışmaya dahil edilen 40 hasta premedikasyon öncesi, sonrası, işlem boyunca ve derlenme ünitesinden taburculuğuna kadar; KAH, OAB, SpO2, MMT, mRSS, BİS, NRS, yan etkiler, işlem süresi, hasta ve hekim memnuniyeti ile kullanılan ilaç miktarı açısından takip edildi.Sonuç olarak, sedasyon sağlamada tramadol midazolamdan başarısız ve ajitasyonu önlemede yetersizdir. Midazolam tramadolden genel olarak daha iyi sedasyon sağlamaktadır. Midazolam, oluşturduğu etkin sedasyon düzeyiyle orantılı normal klinik sınırlar içinde kalan hemodinamik değişikler oluşturur. Tramadol yetersiz sedasyona bağlı oluşan sempatik aktivite artışı ile spazmolitik kullanımına bağlı oluşan kalp tepe atımı artışını önlemede midazolamdan daha başarısıztır. Midazolam ve tramadol solunum fonksiyonlarını olumsuz etkilemezler fakat midazolam ve remifentanilin birlikte kullanımında solunum fonksiyonları daha fazla etkilenebilmektedir. BİS günübirlik hastalarda da sedasyonun monitorizasyonunda yararlıdır ve mRSS ile koreledir. BİS ve mRSS korelasyonu midazolamda daha güçlüdür. Midazolam daha iyi sedasyon sağladığı için yan etki açısından daha güvenilirdir. Midazolamın amnezik etkisine bağlı olarak postoperatif 1'nci saatte hatırlama fonksiyonunda minimal bir bozulma olmakla birlikte iki grupta da kognitif fonksiyonlarda olumsuz etkilenme görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to find out the effect of premedication on the cognitive functions of the patients undergoing ERCP (endoscopic retrograde cholangiopancreatography).Patients to be given sedation/analgesia during ERCP was given midazolam 0,15 mg/kg, tramadol 1 mg/kg orally 30 minutes before sedation as premedication. Remifentanil 1 ?g/kg bolus and remifentanil 0,2 ?g/kg/mn infusion was given for sedation. Sedative and analgesic effects of oral midazolam and tramadol premedication and their effects on cognitive functions, respiratory and hemodynamic effects of sedation applied during ERCP, and their possible positive or negative effects during and after operation were compared in patients to have ERCP.This study involved patients of both sexes between 18 and 70 years of age and with ASA physical status I, II, and III who were chosen randomly after taking their informed consent. 40 patients included in the study were followed for HR, MAP, SpO2, MMT, mRSS, BİS, NRS, adverse effects, duration of the operation, patient and physician satisfaction, and the amount of the medicine used before and after premedication, during procedure, and until discharged from recovery unit.In conclusion, tramadol is less successful in sedation than midazolam and not adequate in the prevention of agitation. In general, midazolam provides better sedation than tramadol. Midazolam creates hemodynamic changes within normal clinical limits in proportion to the active sedation it forms. Tramadol is less successful than midazolam in preventing the increase of the heart rate as a result of sympathetic activity increase after inadequate sedation and of spasmolytic use. Midazolam and tramadol do not affect respiratory functions negatively but midazolam and remifentanil use in combination has more effect on respiratory functions. BIS is also useful in the monitorization of sedation for out-patients and is in correlation with mRSS. BİS and mRSS correlation is stronger in midazolam. As midazolam provides better sedation, it is more reliable for adverse effects. Although there was a minimal distortion in recall function during the first hour in post operative period due to the amnesic effect of midazolam, any negative effects on cognitive functions were not seen in either groups.