Lokal anestezi ile katarakt cerrahisi uygulanan hastaların sedasyonunda intravenöz (İV) Midazolam ile İV Midazolam+Ketamin kombinasyonunun karşılaştırılması
Comparison of intravenous midazolam and intravenous midazolam and ketamine combination on sedation in the patients undergoing cataract surgery with local anesthesia
- Tez No: 267495
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVUT DOHMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Midazolam, Ketamin, Sedasyon, Katarakt Cerrahisi, Midazolam, Ketamine, Cataract Surgery, Sedation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada lokal anestezi altında katarakt cerrahisi uygulanacak olan hastalarda sedasyon amacıyla verilen intravenöz (iv) midazolam ile iv midazolam + ketamin karşılaştırılması amaçlandı.Lokal anestezi altında elektif katarakt cerrahisi yapılması planlanan 45-75 yaşları arasında, fiziksel durumu ASA I-III anestezik risk grubuna giren, 60 hasta çalışmaya alınarak, rastgele üç gruba ayrıldı. Grup M'deki hastalara tek doz 0.015 mg/kg Midazolam, iv olarak verilirken, Grup P'deki kontrol grubu hastalara iv 5ml serum fizyolojik verildi. Grup M+K'deki hastalara ise 0.015 mg/kg Midazolam ve Ketamin 0.44 mg/kg intravenöz olarak verildi.Hastaların hemodinamik ve solunumsal verileri, sedasyon skorları ve yan etkileri intraoperatif ve postoperatif olarak, intraoküler basınçları (İOB) çalışma ilaçlarının uygulanması öncesi ve bitiminde, hasta ve cerrah konforu da postoperatif olarak ölçüldü. Lokal anestezi periretrobulbar blok uygulanarak sağlandı.Hastaların anestezik risk grupları, demografik verileri arasında farklılık saptanmadı. Kalp atım hızları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi. İntraoküler basınçları (İOB) karşılaştırıldığında Grup M ve Grup M+K'de intraoküler basınç değerleri anlamlı derecede düşüktü. Oksijen satürasyonları (SpO2) arasında farklılık bulunmadı. Grup M+K de sedasyon düzeyi GrupP ve Grup M'den anlamlı derecede yüksek bulundu. Solunum sayısında Grup M+K'de ilaç verildikten sonraki ilk 20 dakikada istatistiksel olarak anlamlı bir düşme görüldü. Grup M+K'de ortalama arter basıncı anlamlı olarak düşük bulundu. Grup M+K'de hasta konforu %80 mükemmel, cerrah konforu %90 mükemmel olarak değerlendirildi.Sonuç olarak; lokal anestezi altında katarakt cerrahisi uygulanacak olan hastalarda, sedasyon için iv midazolam ve iv midazolam+ ketamin kombinasyonu uygun önlemler alındığında güvenle kullanılabileceği, midazolam'a kıyasla midazolam+ketamin kombinasyonu elde edilen sedasyonun hasta ve cerrahi konforu arttırdığı, etkili ve güvenli bir sedoanaljezi sağlandığı, sedasyon skorunun daha anlamlı olduğu, daha iyi bir hemodinamik stabilite sağlandığı saptanmıştır. Midazolam grubu ile midazolam+ketamin grubunun intraoküler basınç üzerine etkileri kıyaslandığında her iki ilaç grubunda da katarakt cerrahisinde istenen düşük intraoküler basıncı sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Elective cataract surgery under local anesthesia planned between 45-75 years, ASA physical status I-III anesthetic into the risk group, 60 patients were studied and randomly divided into three groups. Patients in the Group M were given with a single dose iv 0,015 mg / kg midazolam, while the control group patients in Group P were given 5ml of saline. Patients in group M+K 0,015 mg / kg midazolam and ketamine 0,44 mg / kg was given intravenously. Hemodynamic and respiratory data of patients, intraoperative and postoperative sedation scores and side effects, the intraocular pressure (IOP) before and at the end of the implementation of the drug, the patient and surgeon comfort were also measured postoperatively. Periretrobulbar block was achieved by applying a local anesthetic.Anesthetic risk group of patients, demographic data did not differ between. Between heart rate was not statistically significant differences. Intraocular pressure (IOP) compared to Group M and Group M+K. intraocular pressure values were significantly lower. Oxygen saturation (SpO2) found no difference between. The sedation level of Group M+K were significantly higher than Group P and Group M. Respiratory rate in the Group M+K in the first 20 minutes was a statistically significant decline after were drugs given. The mean arterial pressure was significantly lower in Group M+K. Excellent patient comfort of 80%, surgeon comfort of 90% were evaluated as excellent in GroupM+K.As a result; under local anesthesia in cataract surgery to be applied in patients for sedation iv midazolam and iv midazolam + ketamine combination of appropriate measures that can be used safely, midazolam compared with midazolam+ketamine combination were provided patient sedation and surgical comfort increases, effective and safe sedoanaljezi provided, sedation scores is more meaningful, a better haemodynamic stability had been achieved. Midazolam+Ketamine and Midazolam group compared the effects on intraocular pressure in both groups of drugs that lower intraocular pressure, cataract surgery, provided the requested.