Ameliyathanede hasta güvenliği kapsamında cerrahi spanç sayım ilkelerine uyulma durumunun incelenmesi
Analysıs of complıance to prıncıples of surgıcal sponge count ın the operatıng room wıthın context of patıent safety
  1. Tez No: 267593
  2. Yazar: BETÜL İLBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Foreign Object, Sponge Count, Surgical Count Errors, Operating Room, Patient Safety
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ameliyathane kaynaklı tıbbi hatalar arasında ameliyat sırasında yabancı cisim unutulması önemli yer tutar. Unutulan yabancı cisimler arasında ise, spançlar ilk sıradadır. Bu durum göz önünde bulundurularak çeşitli ilke/önlemler hazırlanmıştır.Bu çalışma cerrahi spanç sayım ilkelerine uyulma durumunu, uyulmuyorsa nedeni ve zamanını belirlemek amacıyla yapıldı.Tanımlayıcı tipte olan bu çalışma 25.11.2008?25.02.2009 tarihleri arasında bir eğitim ve araştırma hastanesinin genel cerrahi kliniğinde yatan karın cerrahisi uygulanan 181 hasta ile yapıldı. Veriler 30 sorudan oluşan bir veri toplama formu aracılığı ve katılımlı gözlem yöntemi ile toplandı, Statistical Package of Social Sciences 11.5 istatistik programında değerlendirildi.Araştırma sonucunda hastaların % 28.7(n=52)'sinde ?sayım çeşidi kaydı ve aynı oranda da sayım yapan personelin isim ve ünvanının?, % 29.3 (n=53)'ünde ? cerrahi sayım sonuçlarının?, % 79.6 (n=144)'sında ?hastayla beraber kalan alet veya spançların?, % 92.3 (n=167)'ünde ?sayım uyumsuzluğunda yapılan girişimlerin ve aynı oranda da girişimlerin sonuçlarının? kayıt edilmediği ve kayıt ilkelerine uyulmadığı belirlendi.Bu sonuçlara dayanarak, spanç sayım ilkelerine tam olarak uyulmadığı, bu durumun genelde planlanan cerrahi türünde farklılık olduğunda ve spanç sayımın öneminin bilinmemesine bağlı olarak ortaya çıktığı söylenebilir.Anahtar Kelime: Yabancı Cisim, Spanç Sayımı, Cerrahi Sayım Hatası, Ameliyathane, Hasta Güvenliği.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF COMPLIANCE TO PRINCIPLES OF SURGICAL SPONGE COUNT IN THE OPERATING ROOM WITHIN CONTEXT OF PATIENT SAFETYForeign object retention during an operation has an important place among medical errors taking place in the operating room. Sponges are the most commonly forgotten foreign objects. Therefore, several principles/precautions have been tailored to prevent retention. The current study was performed to investigate compliance to principles of surgical sponge count along with the common causes and times of retention. The present descriptive study was performed between November 25, 2008 and February 25, 2009 on 181 inpatients in the Surgery Clinic of a Teaching and Research Hospital, who have undergone abdominal surgery. Data were collected by data collection forms, comprised of 30 questions, via participant observation method. Statistical evaluation was carried out with Statistical Package of Social Sciences 11.5 program. In our study, while count method was found the to be not recorded in 28.7% (n=52) of the patients, the title and names of the staff who performed the count procedure were found to be undocumented at the same rate, as well. ?Surgical count results?, ?Instruments and sponges left accompanying the patient?, ?Interventions performed in case of count discrepancies?, and ?The outcome of those interventions? were found to be undocumented and incompliant with the recording procedure in 29.3% (n=53), 79.6% (n=144), 92.3% (n=167), and again 92.3% (n=167) of the patients, respectively. Based on those results, we can say that principles of sponge count are not completely applied particularly when the preplanned surgery is changed and the importance of keeping track of the number of sponges is not well known.