Ameliyathane ekibinin güvenli cerrahi konusunda görüş ve uygulamalarının belirlenmesi
Determination of the views and practices by the operating room team on the subject of safe surgery
  1. Tez No: 402279
  2. Yazar: GÜLŞAH BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN DAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, güvenli cerrahi, güvenli cerrahi kontrol listesi, tıbbi hatalar, hemşirelik, Operating room, safe surgery, safe surgery checklist, medical errors, nursing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Güvenli Cerrahi Hayat Kurtarır“ projesi kapsamında oluşturulan ”Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi“ (GCKL) ile cerrahide güvenliğin sağlanması hedeflenmiştir.Bu araştırma ameliyathane ekibinin güvenli cerrahi konusunda görüş ve uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 10 Aralık 2014 – 10 Şubat 2015 tarihleri arasında çalışmaya izin verilen KKTC' deki Devlet Hastaneleri (Gazimağusa, Lefkoşa Dr. Nalbantoğlu, Girne Dr. Akçiçek ) ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin ameliyathanelerinde görev alan 87 cerrah, 50 hemşire, 10 anestezi teknikeri, 13 anestezist, 10 anestezi hemşiresi, 7 cerrahi teknisyen olmak üzere 177 kişi oluşturmuştur. Toplamda 177 kişi olan ameliyathane ekibinden bir kısmının çalışmaya katılmayı kabul etmemesi, yıllık izin, rapor gibi nedenlerden dolayı çalışmaya katılmaması dışında 120 kişiye ulaşılarak çalışma yapılmıştır. Veriler; ameliyathane ekibinin tanımlayıcı özelliklerini içeren bir soru formu ve ekibin güvenli cerrahi kontrol listesi hakkındaki görüşlerini ve uygulamalarını içeren soru formu ile toplanmıştır. Bütün verilerin sayı, yüzdelikleri hesaplanarak ve veriler %95 güven aralığında değerlendirilmiş olup gruplama değişkenleri oran ya da yüzde olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda ameliyathane ekibinin çoğunluğunun (%87.5) GCKL'nin hasta güvenliğine katkısı olduğuna inandıkları saptandı. Listenin tüm maddelerinin yanıtlandığını belirten cerrahi ekip üyelerinin çoğunlukta olduğu saptandı. Güvenli Cerrahi Kontrol Listesinde en çok uygulanan maddelerin; hastanın açlık durumunun kontrol edilmesi (%99.2), hastanın alerji öyküsünün sorgulanması (%98.3); alet, spanç/kompres ve iğne sayımı yapılması (%100.0), ameliyatta kullanılacak malzemelerin ameliyat öncesi hazırlanması (%96.7), sterilizasyonunun sağlanması (%100.0) ve ameliyat sonrası hastanın transfer edileceği bölümün teyit edilmesi (%97.5) olduğu belirlendi. ”Ameliyat Kesisinden Önceki Kontrolleri" nin uygulanması, ekip üyelerinin kendilerini ve görevlerini tanıtmaları (%59.2) ve hastanın kimliğinin, gerçekleştirilen ameliyat ve ameliyat bölgesinin doğrulanmasının (%66.7) ise listenin en az uyum sağlanan maddeleri olduğu bulundu. Tıbbi hata oluşum nedenlerinin başında ise; hemşire sayısının az olması (%53.3), aşırı iş yükü (%70.0) ve ekip içi iletişim eksikliği (%50.8) gelmektedir. Bu sonuçlara göre ameliyathanede güvenli cerrahiyi sağlamaya yönelik uygulamaların güvenli cerrahi kontrol listelerinin hastanelerin tümünde gerçekleştirildiği ancak yapılmayan uygulamaların da azımsanamayacak ölçüde güvenli cerrahiyi tehdit edebileceği söylenebilir. GCKL'ne uyumu arttırmaya yönelik girişimlerin planlanmasıyla tıbbi hataların azalmasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to provide safety in surgery with the“Safe Surgery Checklist”(SSCL), which was constituted within the scope of the“Safe Surgery Saves Lives”project. This definitive study was made with the objective of determining the views and practices by the operating room team on the subject of safe surgery. The setting of the study was composed of a total of 177 persons, with 87 surgeons, 50 nurses, 10 anesthesia technicians, 13 anesthesiologists, 10 anesthesia nurses and 7 surgical technicians who served at the State Hospitals in Famagusta, Nicosia Nalbantoğlu and Kyrenia Akçiçek and at the Yakın Doğu University Hospital in the Turkish Republic of Northern Cyprus, which gave permission for the study that was carried out between 10 December 2014 and 10 February 2015. Out of the total of 177 persons, other than a portion of the operating room team, which did not accept to participate in the study, or due to reasons, such as annual leave or on sick leave, 120 persons were reached and the study was made. The data were collected with a questionnaire form (Appendix II) containing the definitive attributes of surgeons, anesthetists, nurses and technicians and the questionnaire form (Appendix III) containing the views and practices about the safe surgery checklist of the team. All of the data were evaluated by calculating the numbers and percentages with a 95% confidence interval and the ratio or percentage of the grouping variables was made. At the conclusion of the study, it was determined that a majority of 87.5% of the operating room team believed that the SSCL contributed to patient safety. It was determined that a majority of the surgical team members responded to all of the items on the list. It was determined that the items practiced the most on the SSCL were checking the fasting situation of the patients at 99.2%, questioning the history of allergy in the patients at 98.3%, making an instrument, sponge/compress and needle count at 100.0%, preparing before the surgical operation the materials that would be used in the operation at 96.7%, providing for sterilization at 100.0% and confirming the section where the patient would be transferred post-operatively at 97.5%.It was found that the items on the list with the least compliance were the practice of“Checking Prior to Surgical Incision”and confirming all team members have introduced themselves by name and role at59.2l% and confirming the patient's name, procedure and where the incision will be made at 66.7%. Whereas, in the lead of the causes for the formation of medical errors was the fact that the number of nurses was few at 53.3%, excessive workload at 70.0% and lack of communication within the team at 50.8%. According to these results, it can be stated that the practices/safe surgical checklists for providing safe surgery in the operating rooms were realized at all of the hospitals, but that practices that were not made could threaten safe surgery to a degree that should not be underestimated. The planning of initiatives for increasing conformity to the SSCL would provide contributions. Of the planning of initiatives to increase compliance with SSCL it is expected to contribute in the reduction of medical errors