Development of a device for the measurement of wetting and drying periods of the atmophere
  1. Tez No: 2677
  2. Yazar: A.ÜMİT KÜÇÜKARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atmospheric Corrosion Monitor, time-of-wetness, Aircraft corrosion. - xv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET ATMOSFERDE ISLANMA VE KURUMA PERİYODLARINIM ÖLÇÜMÜ İÇÎN BÎR CİHAZ GELİŞTİRİLMESİ KÜÇÜKARAS, A.Ümit Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Doruk Ocak 1988, 96 sayfa Bu çalışmada, atmosferden kaynaklanan ıslanma ve kuruma periyodlarını ölçebilen elekrokimyasal ilkelere dayalı bir cihaz geliştirilmiştir. Veri-kayıt amacı ile iki ayrı akım-voltaj çeviricisi ve uzun süreli veri almayı sağlayan sayısal bir kayıt cihazı tasarlanarak üretilmiştir Geliştirilen bu aygıtın değişik ortamlardaki verimliliğini belirlemek amacı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi atmosferinde ve laboratuvar ortamında deneyler yapılmıştır. Elde edilen galvanik akımlar, ortamın saldırganlığı ile ilişkilendirilerek değerlendirilmiştir. Sonuçta, bu cihazın ıslanma ve kuruma peryodlarının ölçümü yanında, deney bölgesindeki korozyon hızının belirlenmesinde de yararlı olacağı kanısına varılmıştır. - v -Anahtar sözcükler : Atmosferik korozyon izleme yöntemi, ıslanma ve kuruma peryodları, Uçak korozyonu. - vı -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A DEVICE FOR THE MEASUREMENT OF WETTING AND DRYING PERIODS OF THE ATMOSPHERE KÜÇÜKARAS, A.Ümit M.S. in Metallurgical Eng. Supervisor: Prof.Dr.Mustafa Doruk January 1988, 96 pages In this study, an electrochemical measurement device for measuring wet and dry periods of the atmosphere was developed. For recording purposes, two different current followers and a multipurpose digital data logger were designed and produced. In order to test the performance of these devices in different environments, tests were conducted in METU ' s atmosphere and in laboratory air with different electrolytes, Galvanic currents recorded during these experiments were analyzed and related to aggresivity of the tested site. It was concluded that this device has the capability of measuring the wetting and drying periods and also providing a basis for the determination of corrosion rate at the tested site. - iii -