Computer aided operations sequence and die design for cold extrusion
- Tez No: 2678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum ekstrüzyonu, çelik ekstrüzyonu, işlem tasarımı, kalıp tasarımı, soğuk dövme, soğuk şekil verme. -vı, Aluminum extrusion, CAD, cold extrusion, cold forging, cold forming, die design, metal forming processes, operational sequence design, punch design, steel extrusion, tool design. iv
- Yıl: 1987
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
ÖZET SO?UK EKSTRÜZYON İÇİN BİLGİSAYAR YARDIMI İLE İŞLEM VE KALIP TASARIMI GÜNEŞ, M. Tunç Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa ilhan Gökler Aralık 1987, 193 sahife Çeşitli iş parçalarının yuvarlak veya boru malzemelerden soğuk ekstrüzyon yöntemi ile üretimi endüstride sıklıkla kullanılmaktadır. Parçaya son halini vermek için, şeklinin karmaşıklığına bağlı olarak bir seri işlemin yerine getirilmesi gerekir. İş parçasının soğuk ekstrüzyon yöntemi ile en ekonomik yoldan üretilebilmesi için, işlem ve kalıp tasarımı sürecinde yeterli bilgi donanımı, tecrübe ve zamana ihtiyaç vardır. Tecrübe ve beceriye sahip tasarımcıya ihtiyacı azaltan, veya tasarımcının bu özelliklerini en iyi yoldan kullanmasını sağlayan ve imalat öncesi tasarım sürecini hızlandıran bilgisayar yardımı ile tasarım (CAD) uygulamaları büyük önem kazanır. Bu çalışmada, çelik ve alüminyum iş parçalarının soğuk ekstrüzyon yöntemi ile üretiminde kulanı labi l ecek bir bilgisayar yardımı ile tasarım programı geliş tirilmiştir. Söz konusu parçanın işlem ve kalıp tasarımı -v-program tarafından kullanıcıyla etkileşimli olarak gerçekleştirilir. Programa, üretilecek parçanın ana boyutları basit geometrik şekiller vasıtasıyla girilir. İş parçasının üretiminde kullanılması düşünülen mal zemenin mekanik öze llikl er ininde girilmesinden sonra işlem ve kalıp tasarımı genel tasarım kurallarına göre yapılır. Sonuç olarak, tasarlanan işlemler ve bu işlemlerde gereken kalıplar kullanıcıya sunulur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED OPERATIONS SEQUENCE AND DIE DESIGN FOR COLD EXTRUSION GÜNEŞ, M. Tunç M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ilhan GÖKLER December 1987, 193 pages In production of a large variety of parts from solid bar or tubular stock, cold extrusion process is increasingly used in industry. In relation with the complexity of shape, a series of operations is sequentialy employed to obtain the final form of the part. Operations sequence and die design for cold extrusion require experience, skill and time for planning the economical production of a part. Computer aided design (CAD) would be an efficient tool to reach this goal by reducing the requirement to skilled and experienced designers, and to design time leading to manufacture. In this study, a computer aided design program called“COLDEXT”has been developed for cold extrusion of steel and aluminum parts. The program performs the operations sequence and die design of a particular shape in an interactive manner. The dimensions of the final ?in-shape of part to be produced are input to the program by- means of simple geometrical portions. After the input of material properties, the operations sequence and die design are made by taking the design rules commonly used in industry as the base. The shape of the part at each sequential step and required tools are displayed together with necessary information.