2006-2007 yılları arasında terör suçu işlediği iddia edilerek Adana Emniyet Müdürlüğüne intikal ettirilen çocuklar
Children that have been taken to The Directorate Security of Adana with the claim of committing the crime of terorizm in 2006-2007
- Tez No: 267707
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ ÇEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Suçluluğu, İhmal ve İstismar Boyutuyla Terör, Terör Suçluluğunda Etmenler, Adana'da Çocukların Terör Suçluluğu, Juvenile Delinquency, Terror with the Dimension of Negligence and Exploiting, Factors at the Terror Criminality, Terror Criminality of the Children in Adana
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Geleceğin yetişkinleri olan çocukların, her türlü olumsuzluklardan korunmaları ve uygun şartlarda gelişimlerinin sağlanması gereklidir. Çocuk suçluluğu, yasal olarak sınırlandırılmış olan ve çocuklarda birçok olumsuz etkenin birleşimi sonucunda ortaya çıkan davranışlardır.Çocuklar, henüz gelişim aşamasında bulunduklarından, duygularıyla ve hisleriyle hareket edebildiklerinden dolayı yapmış oldukları eylemlerin sonuçlarını yeterince kavrayamamaktadırlar. Buna birtakım bireysel ve çevresel sebepler de eklenince çocuk, toplum tarafından uygun görülmeyen davranışlara yönelebilmektedir. Çocukların, son zamanlarda bazı terör örgütlerinin amaçlarını gerçekleştirme konusunda istismar edildikleri anlaşılmaktadır.Bu çalışmada çocukların terör suçuna yönelme nedenlerinin ortaya konulması ve çözüm önerileri getirilmesi amacıyla, Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından terör suçu işlediği iddiasıyla haklarında işlem yapılan çocukların özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. 102 çocuğun işlemiş olduğu iddia edilen suç özellikleri ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda terör suçu işlediği iddia edilerek haklarında işlem yapılan çocuklarda en çok suç işlenen yaşın 17 olduğu, suç işlediği iddia edilenlerin %88,2'sinin erkek olduğu, %22,5'inin Siirt nüfusuna kayıtlı olduğu, en çok %27,5 ile Tepebağ mahallesinde suç işlendiği, en çok %39,2 ile kanunsuz gösteri suçunun işlendiği, çocukların %99'una bölücü terör örgütüne üye olmak iddiası ile işlem yapıldığı ve %83,3'ünün tutuksuz yargılanmaya başladığı görülmüştür.Çocukların suç olgusundan korunabildikleri, terör örgütlerinin suistimaline maruz bırakılmadıkları, toplumsal yaşama sorumluluk sahibi bireyler olarak katılabildikleri bir yaşam sağlamak adına, anne-baba, toplum ve devletin yükümlülükleri bulunmaktadır. Çocukların işlemiş oldukları suç sonrası rehabilitasyon hizmetleri yaygınlaştırılmalı, terör suçları da dâhil olmak üzere çocuklar için kurulan mahkemelerde yargılanmalı ve alternatif cezalardan faydalanmaları sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
It is necessary that children who are adults of the future should be protected from every negative things and be raised at suitable conditions. Children criminality, are the behaviours which are limited legally and comes out at the end of the combination of a lot of negative factors at children.Because they are at the growing stage, children can not get results of their actions they make since they can behave through their emotions and feelings. When some personal and environmental factors are added to this, the child may go towards the behaviours that are not accepted by the community. It is understood recently that children are exploited to realize the aims of some terror organs.At this work, to bring up the reasons of children?s going towards terror crimes and to put forward the suggestions of solutions, the features children who are operated due to terror crime by Adana Police Headquarters have been determined. The features of crime that 102 children have been claimed to do were presented. At the end of this work, at the children operated due to terror crime, it was seen that 17 is an age at which crimes are most repeated, %88,2 of the of the people claimed to be guilty is men, 22,5 of them are from Siirt, with the percent of 27,5 the crime is mostly done in Tepebağ, with the percent of 39,2 mostly illegal performing crime have been done, % 99 of the children have been operated due to being a member of the terror organs and %83,3 of them have been judged without getting arrested.To support a life in which children are protected from crime, they aren?t subject to the exploit of terror organs, they can join life as responsible individuals, parents, community and the state has duties. Rehabilitation services dealing with the after period of the crime should be widespread, children should be judged at the children courts in addition to the terror crimes, and the children should use the alternative punishments.