Aile içi şiddet mağduru kadınların MMPI profillerinin incelenmesi
A research on MMPI profiles of women exposed to domestic violence
  1. Tez No: 267706
  2. Yazar: IRAZ A. TOROS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ ÇEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Kadın, Psikopatoloji, Psikoloji, Sosyodemografi, Domestic Violence, Psychology, Psychopathology, Sociodemography, Woman
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma ile Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine başvuran kadınlardan aile içi şiddet mağduru olanların tespit edilmesi ve sonrasında sosyodemografik özellikleri ile varsa psikopatoloji düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Şiddet mağduru kadınlarla terapötik iletişim kurulmuş, sosyodemografik özelliklerini inceleyen bir kişisel bilgi formu cevaplandırılmış, ardından psikopatoloji tespiti için bir kişilik envanteri uygulanmıştır.Araştırmaya psikiyatri polikliniğine başvuru nedenleri sorgulanırken şiddet mağduru olduğu tespit edilen ardışık 100 kadın dahil edilmiştir. Kadınların psikopatoloji düzeylerini tespit etmek için MMPI ( Minnesota Multiphasic Personality Inventory) uygulanmıştır. Kadınlarla ilgili demografik veriler ve aile içi şiddete dair bilgiler araştırmacı tarafından oluşturulan bir ?kişisel bilgi formu? aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistikî olarak değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda şiddetin kuşaktan kuşağa aktarıldığı; eşlerin eğitiminin, aile desteğinin ve ekonomik durumun şiddetin sıklığı ve sonuçları üzerinde etkili olduğu, şiddet mağduru kadınların psikopatolojiler geliştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to determine sociodemographic characteristics and psychopathological disorders of women exposed to domestic violence through the consultants of the psychiatry clinic in ?Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi?. Through therapeutic relationship with the consultants, the information about the demographic characteristics about the women and domestic violence have been written down under the ? Personal Information Form? formed by the researcher, and a personality inventory is given to the consultant to be filled by herself.The research is formed out with sequential 100 women consultants of the psychiatry clinic whom exposed to domestic violence. To find out their psychopathological disorders, Minnesota Multiphasic Personality Inventory was applied to consultants. The information about the demographic characteristics about the women and domestic violence have been written down under the ? Personal Information Form? formed by the researcher. Finally, the data have been analyzed statistically.As a result of the research, it has been found out that violence is transferred through generations. Education level of the spouses, support of women? s family and financial status affect the frequency and results of the domestic violence. Women exposed to domestic violence experiences psychopathological disorders.