Yumuşak kontakt lensler üzerinden intraoküler basınç ölçümüne lens modülüsünün etkisi
Effect of lens modulus on intraocular pressure measurement over soft contact lens
- Tez No: 267730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: GİB(Göz içi basıncı), Tonopen XL, yumuşak kontakt lensler, IOP (Intraocular pressure), Tonopen XL, soft contact lenses
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Yumuşak kontakt lensler üzerinden tonopen XL ile intraoküler basınç ölçümüne lens modülüsünün etkisini araştırmak.Gereç ve Yöntem: Rutin oftalmolojik muayenesinde refraksiyon kusuru dışında oküler ve sistemik hastalığı bulunmayan, kontakt lens kullanımına kontrendikasyonu olmayan 15 hastanın 30 gözünden Tonopen XL ile ölçümler alındı. Önce direkt korneadan sonra sırayla 3 farklı materyalden yumuşak kontakt lens üzerinden ölçümler alındı. Sırasıyla düşük su içerikli (%24) yüksek modülüslü lotrafilcon A (modülüsü 1.4 MPa, Air Optix Night and Day, Cibavision) (Lens I) , orta su içerikli (%36) ve orta modülüslü balafilcon A (modülüs 1.1 mPa, Purevision, Baucsh&Lamb) (Lens II) ve yine orta su içerikli (%55) ve düşük modülüslü vifilcon A (0.79 MPa, Focus Visitint Monthly, Cibavision) (Lens III) kontakt lensleri uygulanarak üzerlerinden GİB ölçüldü. Tüm lenslerin dioptri gücü -3.00 idi. Her grup arasındaki karşılaştırmalar tek yönlü varyans analizi ile yapıldı.Sonuçlar: Hastaların yaş ortalaması 26.86 ± 5.62 olup 11'i erkek, 4'ü kadındı. Hastaların tümü myop idi. Grupların ikili karşılaştırılması sonucunda lotrafilcon A içeren kontakt lens üzerinden alınan ölçümler, kornea üzerinden alınan ölçümlerden 4,61± 0,54 mmHg yüksekti ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi (P=0,000). Balafilcon A lensi üzerinden alınan ölçümler, kornea üzerinden alınan ölçümlerden 2,9 ± 0,46 mmHg yüksekti ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (P=0,000). Vifilcon A kontakt lensi üzerinden alınan ölçümler, kornea üzerinden alınan ölçümlerden 1,94±0,51 mmHg yüksekti ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi (P=0,003). Lotrafilcon A kontakt lensi üzerinden alınan ölçümler, Balafilcon A kontakt lensi üzerinden alınan ölçümlerden 1,71± 0,44 mmHg yüksekti ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi (P=0,002). Lotrafilcon A lensi üzerinden alınan ölçümler, Vifilcon A kontakt lensi üzerinden alınan ölçümlerden 2,67±0,50 mmHg yüksekti ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi (P=0,000). Vifilcon A kontakt lensi üzerinden alınan ölçümler ile Balafilcon A kontakt lensi üzerinden alınan ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,128).Tartışma: Modülüsü yüksek ve su içeriği düşük yumuşak kontakt lenslerde diğerlerine göre daha yüksek GİB elde edilmiştir. Klinisyenler GİB ölçümünde lens materyallerinin etkisini göz önünde bulundurmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effect of lens modulus on intraocular pressure measurementMaterial and Method: Tonopen XL measurements were performed to 30 eyes of 15 patients in whose routin ophtalmological examination there was no ocular and systemic disease except refraction error and who had no contrindication for contact lens use. Measurement were taken first from directly cornea and than from 3 different material respectively via soft contact lens. IOP was measured by using low water content (%24) lotrafilcon A with high modulus (modulus is 1.4 MPa, Air Optix Night and Day, Cibavision) (Lens I) , moderate water content (%36) balafilcon A with moderate modulus (modulus is 1.1 mPa, Purevision, Baucsh&Lamb) (Lens II) and moderate water content (%55) and low modulus vifilcon A (0.79 MPa, Focus Visitint Monthly, Cibavision) (Lens III) contact lenses respectively. The dioptry of all lenses was -3.00. The comparements between each groups were performed by using variance analysis.Outcomes: The mean age of patients was 26.86 ± 5.62 and 11 were male and 4 were female. All of the patients were myopia. In consequence of the dual comparement of the groups, the measurements that were taken via lotrafilcon A content lenses were 4,61± 0,54 mmHg higher than the measurements that were taken via cornea and this difference was statistically significant (P=0,000). The measurements that were taken via Balafilcon A lens were 2,9 ± 0,46 mmHg higher than the measurements that were taken via cornea and this difference was statistically significant (P=0,000). The measurements that were taken via Vifilcon A contact lens were 1,94±0,51 mmHg higher than the measurements that were taken via cornea and this difference was statistically significant (P=0,000). The measurements that were taken via Lotrafilcon A contact were 1,71± 0,44 mmHg higher than the measurements that were taken via Balafilcon A lens and this difference was statistically significant (P=0,002). The measurements that were taken via Lotrafilcon A lens were 2,67±0,50 higher than the measurements that were taken via Vifilcon A lens and this difference was statistically significant (P=0,000). There was no statistically significant difference between the measurements that were taken via Vifilcon A contact lens and the measurements that were taken via Balafilcon A contact lens (p=0,128).Discussion: In the contact lenses that have high modulus and low water content, a higher IOP was obtained comparing to others. Clinicians should consider the effect of lens materials in IOP measurement.