Stereotaktik biyopsi yapılan meme mikrokalsifikasyonlarının BI-RADS mamografi terminolojisine göre yapısal bulguları ile histopatolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of structural findings according to BIRADS terminology for mammography and histopatological results of breast microcalcifications in which stereotactic biopsy were done
- Tez No: 267729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İLKAY K. BAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: BI-RADS, mikrokalsifikasyon, mamografi, pozitif prediktif değer, BI-RADS, microcalcification, mammography, positive predictive values
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışma ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik A.D. Mamografi Ünitesi'nde Ekim 2005-Temmuz 2010 tarihleri arasında stereotaktik vakum destekli biyopsi yapılan meme mikrokalsifikasyonlarının BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Data System) mamografi terminolojisine göre yapısal bulguları ile histopatolojik sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır.Mamografilerinde mikrokasifikasyon saptanıp stereotaktik biyopsi yapılan ve histopatolojik sonuçları elde edilen 80 hastanın mamografileri retrospektif olarak değerlendirildi. BI-RADS kriterlerine göre, mikrokalsifikasyonları morfolojileri, sayıları ve dağılımlarına göre özellikleri, biyopsi gerekliliği açısından önemlilik dereceleri (sonuç kategorileri) belirlendi. Her kategori için pozitif prediktif değer (PPD) hesaplandı.Biyopsi yapılan mikrokalsifikasyonlardan 53'ünün (% 66,3) patoloji sonucu benign, 27'sinin (% 33,7) ise patoloji sonucu malign geldi. Benign/malign lezyon oran (53/27) 1,9 olarak hesaplandı. Malign olan lezyonlardan 11'i (% 40,7) insitu karsinom, 16'sı (% 59,3) invaziv karsinomdu. İn-situ kanserlerin tüm kanserlere oranı %40,7 olarak belirlendi. BI-RADS kategori 3 için PPD %0, kategori 4 için %26 ve kategori 5 için %51 bulundu.Sonuç olarak, mamografide saptanan lezyonları BI-RADS kategorilerine göre sınıflandırmak, malign lezyonların öngörülmesinde yardımcıdır. Sonuçlarımız BI-RADS 4 ve BI-RADS 5 lezyonlarda biyopsi önerilmesi gerekliliğini desteklemektedir. BI-RADS kategori 3 benignite için büyük oranda prediktif olup bu lezyonlara, biyopsiye alternatif olarak kısa dönem takip yapılması, benign lezyonlara yapılan biyopsileri azaltacaktır. Çalışmamızın sonuçları, tarama mamografisi için ACR (American College of Radiology) tarafından önerilen hedef değerler ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate microcalcifications of breast in which stereotactic vacuum biopsy were performed in Mammography Unit of Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Radiodiagnostic between October 2005 and July 2010 and compare structural findings according to BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System) mammography terminology and histopathological outcomes.The mammographies of 80 patients in which microcalcifications were determined and histopathological findings were obtained by stereotactic vacuum assisted biopsy were evaluated retrospectively. According to BI-RADS criterion, we determined the features of microcalcifications with respect to their morphologies, numbers and distributions and we suggested the importance degree (outcome categories) in terms of biopsy necessity. PPV was estimated for each category.Among the microcalcifications which had undergone to biopsy, the pathology result of 53 (66,3 %) was benign and 27 (33,7 %) were malign. Benign/malign lesion rate (53/27) was estimated as 1,9. Among the malign lesions, 11 (40,7 %) were in situ carcinoma, 16 (59,3 %) were invasive carcinoma. The ratio of in situ cancers to all cancers was determined as 40,7 %. PPV was found 0 % for BI-RADS category 3, 26 % for category 4 and 51 % for category 5.In conclusion, to classify the lesions that were determined in mammography according to BI-RADS categories is assistive to predict the malign lesions. Our outcomes support the necessity of biopsy suggestion in BI-RADS 4 and BI-RADS 5 malign lesions. BI-RADS category 3 lesions are substantially predictive for benignity and short-term follow of these lesions alternatively to biopsy will reduce the number of biopsies that are performed to benign lesions. The outcomes of our study are compatible with the target values that are recommended by ACR (American College of Radiology) for screening mammography.