İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı' na başvuran infertil çiftlerde in vitro fertilizasyon endikasyonları ve gebelik oranları
In vitro fertilization indications and pregnancy rates in couples that refers İstanbul Faculty of Medicine
- Tez No: 267766
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endikasyon, İnfertilite, İn vitro fertilizasyon, Gebelik oranları, Indication, Infertility, In vitro fertilization, pregnancy ratio
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bizim bu çalışmadaki amacımız kliniğimize başvuran infertil çiftlerde in vitro fertilizasyon ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu endikasyonları ve gebelik oranlarının incelenmesidir.Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İnfertilite Polikliniği' ne Ağustos 2004 ? Ağustos 2009 tarihleri arasında başvuran; in vitro fertilizasyon, intra sitoplazmik sperm enjeksiyonu/ embriyo transferi endikasyonu konulmuş 1249 çift, endikasyonlar ve infertilite etyolojileri açısından değerlendirildi.Çalışmaya alınan 1249 çiftin endikasyonları incelendiğinde; 566 çiftte (% 45,3) erkek faktörü, 369 çiftte (% 29,5) açıklanamayan infertilite, 314 çiftte (% 25,1) kadın faktörü tespit edildi. Kadın faktörü grubundaki 314 hastanın 61'inde (% 19,4) tuboperitoneal faktör, 68'sinde (% 21,6) oligoanovulasyon, 46'sında (% 14,6) endometriozis, 139' unda (% 44.3) tubal faktör tespit edildi.Çalışmamızda açıklanamayan infertilite ve erkek faktörü oranları yüksek bulundu. Kadın infertilitesi oranları daha düşüktü. Kliniğimizin üçüncü basmak sağlık kurumu olması, İstanbul ve çevresinde sağlık kuruluşlarının sayıca fazla olması ve bu sağlık kuruluşlarına ulaşım imkanının kolay olması nedeniyle oligoanovulasyon nedenli infertilitenin tedavisinin bu sağlık kuruluşlarında yapılıyor olması ve tedavi edilemeyen hasta grubunun kliniğimize yönlendirilmesi, kliniğimizde erkek faktörü ve açıklanamayan infertilite oranlarının yüksek olmasına neden olabilir. Yüksek erkek faktörü oranı, erkeklerde eski dönemlere oranla giyim tarzında değişikliklerin olması ve testislerin vücuda daha yakın durması ve normalden sıcak olmasına ve tütün ve alkol ürünlerinin tüketiminin yüksek olmasına bağlı olabilir. Bölgemizin sanayi bölgesi olması, sanayide kullanılan kimyasalların kontrolsüz kullanımı ve bu maddelere maruz kalınması erkek infertilitesi ile ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to investigate in vitro fertilization and intracytoplasmic sperm injection indications and pregnancy rates at infertile couples who administrated to our clinic.1249 couples attending to the infertility clinics of the gynecology and obstetrics department of the medicine faculty of Istanbul University and having indications of in vitro fertilization, intracytoplasmic sperm injection and embriyo transfer were reviwed according to the indications and the etiology of the infertility.We evaluated 1249 couples the indication for in vitro fertilization- intracytoplasmic sperm injection was male factor in 566 couples (45,3 %), unexplained infertility on 369 couples (29,5 %), female factor in 314 couples (25,1 %). 61 patients (19,4 %) had tuboperitoneal factor, 68 patients (21,6 %) had oligoanovulation, 46 patients (14,6 %) had endometriosis, 139 patients (44,3 %) had tubal factor in the female factor group.In our study the rates of the male factor and unexplained infertility were higher. The rates of the female factor was low. The high ratio of the male factor and unexplained infertiltiy and low ratio of female factor was thought to be related to excess number of clinics in İstanbul. Oligoanovulation group was treated in most of the clinics and the patient group who was not treated referred to our tertiary clinic.The high ratio of the male factor was thought to be related to the smoking, alcohol consumption, slip underclothes, so as a result of this, testicles approached to the body and the temperature of the testicles were relatively high. The area were we are living is an industrial region of our country, and this can be related to the male factor by means of the uncontrolled use of in the insecticides and their effects. These conditions can be related to the few sperm count and male infertility.