Atipik antipsikotik ilaç kullanan kronik şizofreni hastalarının metabolik profilleri. Düşük IGF-I düzeylerinin şizofreni ve metabolik sendrom ile ilişkisi
Metabolic profiles of chronic schizophrenia patients taking atypical antipsychotics. Correlations of low levels of IGF-I with schizophrenia and metabolic syndrome
  1. Tez No: 267797
  2. Yazar: AYŞEGÜL KÜTÜKCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT UĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, IGF-I, atipik antipsikotikler, metabolik sendrom, Schizophrenia, IGF-I, atypical antipsychotics, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Atipik antipsikotiklerin kullanımı psikiyatri hastalarında dislipidemi, hipertansiyon, glikoz entoleransı ve abdominal obezite ile karakterize metabolik sendrom (MS) ile sonuçlanabilmektedir. Son yıllarda bir büyüme faktörü olan IGF-I'in şizofreninin gelişimiyle ve MS bileşenleriyle ilişkili olduğunu destekleyen çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, atipik antipsikotik ilaç kullanan şizofreni hastalarının metabolik profillerinin incelenmesi; düşük IGF-I düzeylerinin şizofreni hastalığı ve MS ile muhtemel bağlantısının araştırılmasıdır.Araştırma şizofreni hastaları (n=50), onların sağlıklı kardeşleri (n=50) ve kontrol grubu (n=50) üzerinde yürütüldü. İncelemelerde hastalara SAPS ve SANS ve BPRS ölçekleri uygulandı. Ayrıca grupların metabolik profillerinin tayini için kan alındı; antropometrik ölçümler yapıldı.Çalışmada gruplar arasında serum IGF-I düşüklüğü yönünden anlamlı bir farklılık saptanmadı. Bu bulgu, düşük IGF-I düzeylerinin beyinde nörogelişimsel arazların gelişimine yatkınlığı artırarak şizofreniye neden olabileceği hipotezi ile uyumsuzdu. IGF-I düzeylerinin yaş, genetik, endokrinolojik ve çevresel faktörlerden etkilendiği düşünülürse, çalışmada bu faktörlerden biri ya da birkaçı kontrol edilememiş olabilir. Ayrıca çalışmanın kesitsel ve örneklem sayısının sınırlı olmasından dolayı da sonuçlar etkilenmiş olabilir. Ayrıca çalışmamızda IGF-I, hasta ve kontrol grubunda MS parametrelerinden sadece dislipideminin komponentleriyle korelasyon gösterdi. Bulgularımız, IGF-I'in dolaşımdaki insülin düzeylerini düşürerek yağ mobilizasyonuna ve yağ asidi oksidasyonuna, dolayısıyla yağ kitlesinde azalmaya neden olabileceği verisiyle uyumludur.IGF-I'in MS parametreleri ile olan ilişkisi gelecekte terapötik etkilerinin olabileceğini akla getirirken, şizofreninin etiyolojisindeki rolünü değerlendirmek için daha önce hiç ilaç kullanmamış ilk epizod şizofreni hastalarıyla yapılacak daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The use of the atypical antipsychotics in patients with psychiatric illnesses may result in dyslipidemia, hypertension, glucose intolerance and abdominal obesity; named as metabolic syndrome. This study examined the metabolic profiles of patients taking atypical antipsychotics and searched possible correlations of IGF-I with schizophrenia and MS.Schizophrenia patients (n=50), their siblings (n=50) and controls (n=50) were included. SAPS/SANS BPRS were used for illness severity. Blood was drawn for metabolic profiles of participants and also anthropometric measurements were taken.There was no statistical difference found between groups in terms of low levels of IGF-I. This was not consistent with the hypothesis of low levels of IGF-I by increasing vulnerability to neurodevelopmental deficits might have lead to schizophrenia. IGF-I can be influenced by age, genetic, endocrinological and environmental factors and these factors may have not been controlled. Sample size and crossectional design of the study might have affected the results. IGF-I was only correlated with dyslipidemia components of MS in both patients and controlls. Our findings were consistent with others which declared that IGF-I by lowering circulating amounts of insulin could lead fat mobilization and fatty acid oxidation.While correlations of IGF-I with MS may guarantee its therapeutic role in future, for determination its role in the schizophrenia studies with first episode drug naive patients are needed.