Kordon kanında ve yenidoğanda apelin, visfatin,endoglin ve vasküler endoteliyal büyüme faktörü düzeylerinin doğum ağırlığı ve annedeki risk faktörleri ile ilişkisi
The relation of cord and neonatal apelin,visfatin,endoglin and vascular endothelial growth factor levels with birth weight and maternal risk factors
  1. Tez No: 267971
  2. Yazar: ÖZDEN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: apelin, visfatin, endoglin, vasküler endoteliyal büyüme faktörü, doğum ağırlığı, preeklampsi, gestasyonel diyabetes mellitus, apelin, visfatin, endoglin, vascular endothelial growth factor, birth weight, preeclampsia, gestational diabetes mellitus
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Fetal büyüme anneye, plasentaya, bebeğe ve çevreye bağlı bir çok faktörden etkilenmektedir. Apelin ve visfatin, yeni keşfedilen adipositokinlerdir. Bu adipositokinlerin metabolizmadaki fizyolojik rolü yanı sıra, intrauterin büyüme ile olan ilişkisi de araştırılmaktadır. Büyüme ve gelişmeyi sağlayan anjiogenezisde, endoglin ve vasküler endoteliyal büyüme faktörünün önemli rolü bulunmaktadır.Bu çalışmada amaçlarımız, kordon kanı (fetal) ve yenidoğanda plazma apelin, serum visfatin, endoglin ve vasküler endoteliyal büyüme faktörü (VEGF) düzeylerini gebelik haftasına göre doğum ağırlıkları farklı gruplarda karşılaştırmak ve annede gestasyonel diyabetes mellitus, preeklampsi olmasının bu sitokinlerle olan ilişkisini araştırmaktır.Çalışmamıza 85 yenidoğan alındı ve altı grup halinde incelendi. Gebelik haftasına göre doğum ağırlığı düşük (SGA) 13, gebelik haftasına göre doğum ağırlığı normal (AGA) 11, gebelik haftasına göre doğum ağırlığı büyük (LGA) 19, annesinde preeklampsi olan 12, annesinde gestasyonel diyabetes mellitus saptanan (GDM) 18 ve hem annesinde GDM saptanan hem de LGA olan 12 bebek çalışmaya alındı. Kordon kanından (fetal) ve bebeğin doğumunun 4. saatinde venöz kandan (neonatal) plazma apelin, serum visfatin, endoglin ve vasküler endoteliyal büyüme faktörü düzeyleri çalışıldı.Bütün gruplarda (LGA, SGA, GDM, preeklampsi, AGA) fetal dönemde (kordon kanı) ve doğumdan sonra erken dönemde (neonatal) apelin ve endoglin düzeyleri arasında fark saptanmadı.Annesi preeklampsi olan bebeklerin fetal apelin düzeyleri SGA ve LGA bebeklerden düşük bulundu. LGA doğan bebeklerde fetal apelin düzeyleri GDM grubundan yüksek saptandı.SGA, preeklamptik ve GDM gruplarında neonatal visfatin düzeyleri fetal düzeylerden yüksek bulundu. SGA doğan bebeklerin neonatal visfatin düzeyleri LGA ve preeklamptik gruptan yüksek saptandı. Annesi GDM olan tüm bebeklerde neonatal visfatin düzeyi AGA bebeklerden yüksek bulundu.Fetal ve neonatal endoglin düzeyleri SGA bebeklerde AGA bebeklerden yüksek bulundu. VEGF düzeyleri ile doğum ağırlığı arasında negatif korelasyon saptandı. SGA bebeklerde fetal serum VEGF düzeyleri neonatal düzeylerden yüksek bulundu.Neonatal visfatin düzeyleri artarken neonatal apelin düzeyleri azalmaktadır. Neonatal apelin düzeyleri artarken neonatal VEGF düzeyleri azalmaktadır.Apelin, visfatin, endoglin ve VEGF'nin adipokin ve anjiogenik faktörler olarak fetal, postnatal büyüme ve GDM, preeklampsi gibi annenin hastalıkları ile ilişkisini araştıran ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Intrauterine growth depends on the maternal, placental, fetal and environmental factors. Apelin and visfatin are newly described adipocytokines. Previous studies, beside investigating the role of adipokine in whole body metabolism, have searched their association with intrauterine growth. Angiogenic factors such as endoglin and vascular endothelial growth factor (VEGF) play a crucial role in the growth and development.The objectives of present study is to investigate the levels of fetal and neonatal plasma apelin, serum endoglin, visfatin and vascular endothelial growth factor and to show their relation with birth weight and maternal risk factors.Eighty five neonates were enrolled and divided into six groups. There were 13 neonates in small for gestational age (SGA) group, 11 neonates in appropriate for gestational age (AGA) group, 19 neonates in large for gestational age (LGA) group, 12 neonates of preeclamptic mothers, 18 neonates of mothers with gestational diabetes mellitus (GDM), 12 LGA neonates of mothers with GDM. Plasma apelin, serum endoglin, visfatin and VEGF levels were determined in umbilical cord (representing the foetal state) sample and neonatal venous blood sample in the postnatal 4th hour.There were no significant differences between fetal and neonatal plasma apelin and serum endoglin levels in all six groups. Fetal plasma apelin levels of preeclamptic group were significantly lower than that of SGA and LGA groups. Fetal plasma apelin levels in LGA groups were significantly higher than GDM group.The neonatal serum visfatin levels were significantly higher than fetal levels in SGA, preeclamptic and GDM groups. Neonatal serum visfatin levels in SGA groups were significantly higher than the values of LGA and preeclamptic groups. Neonatal serum visfatin levels in all infants with gestational diabetic mothers were significantly higher than AGA controls. Both fetal and neonatal serum endoglin levels of SGA groups were significantly higher than the values of AGA controls.In all neonates fetal serum VEGF levels correlated negatively with birth weight. Fetal serum VEGF levels were significantly higher than the neonatal levels of SGA group.Neonatal plasma apelin levels correlated negatively with neonatal serum visfatin levels and VEGF levels.Further studies are needed about the relation of adipokines and angiogenic factors with fetal and postnatal growth and also with maternal diseases like preeclampsia and GDM.