Sekonder peritonit prognozunda prokalsitonin, CRP ve tiroid hormonlarının yeri
Procalcitonin prognosis of secondary peritonitis, CRP and place of thyroid hormones
- Tez No: 268002
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ H. ALPARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid hormonları, CRP, Prokalsitonin, Sekonder peritonit, thyroid hormones, CRP, procalcitonin, secondary peritonitis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Prokalsitonin 116 aminoasitlik bir glikopeptit olup kalsitonin hormonunun prekürsörüdür. Son yıllarda prokalsitonin bakteriyel enfeksiyonlara spesifik, viral ve sistemik enflamatuar cevap sendromundan etkilenmeyen yeni bir enfeksiyon göstergesi olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Tiroid hormon seviyelerinin sepsis ve ağır bakteriyel enfeksiyonlarda belirgin şekilde düşmesi hastalığın prognozu hakkında fikir vericidir. Biz bu çalışmamızda sekonder peritonit tanı ve prognozunda prokalsitonin, CRP ve tiroid hormonlarının yerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ocak 2008-Ocak 2010 tarihleri arasında, Çukurova üniversitesi tıp fakültesi genel cerrahi ana bilim dalında sekonder peritonit nedeniyle opere olan 84 hasta üzerinde yapılan prospektif bir çalışmadır. Hastaların preoperatif, postoperatif 1-3-5-7-14 günlerinde CRP, prokalsitonin ve tiroid hormon seviyeleri incelenmiştir. Veriler SPSS 15.0 programında analiz edilmiştir.Bulgular: Çalışmaya aldığımız hastaların postop dönemde komplikasyon gelişen ve gelişmeyen hastaların CRP, PKT ve tiroid hormon değerlerinin karşılaştırıldığı peptik ülser perforasyonlu hastaların preop PKT (p=0,043), postop 3. gün T4 (p=0,003), postop 3. gün PKT (p=0,019), postop 5. gün T4 (p=0,031), postop 5. gün PKT (p=0,031), postop 7.gün PKT(p=0,013), ince barsak perforasyonlu hastaların postop 1. gün T3 (p=0,025), postop 1. gün TSH (p=0,031), postop 7. gün T4 (p=0,027), postop 14. gün T3 (p=0,028), postop 14. gün PKT (p=0,050), kolon perforasyonlu hastaların postop 1. gün TSH (p=0,035), postop 5. gün PKT (p=0,015), postop 7. gün T3 (p=0,009) değerleri komplikasyon gelişen ve komplikasyon gelişmeyen hastalar arasında istatiksel olarak anlamlıdır.Çalışmaya aldığımız taburcu ve eksitus olan hastaların CRP, PKT ve tiroid hormon değerlerinin karşılaştırıldığı tabloda da görüldüğü gibi peptik ülser perforasyonlu hastaların postop 3. gün T4 (p=0,002), postop 3. gün PKT (p=0,010), postop 5. gün T4 (p=0,039), postop 7. gün T4 (p=0,019), ince barsak perforasyonlu hastaların preop T3 (p=0,042), postop 1. gün T3 (p=0,026), postop 3. gün T4 (p=0,012), postop 3. gün CRP (p=0,036), postop 7. gün T4 (p=0,023), kolon perforasyonlu hastaların postop 1. gün TSH (p=0,020), postop 3. gün TSH (p=0,006) değerleri taburcu ve eksitus olan hastalar arasında istatiksel olarak anlamlıdır.Sonuç: Prokalsitonin enflamatuar yanıttan etkilenmemesi ve enfeksiyona daha hızlı cevap vermesi ile mevcut enfeksiyon parametrelerinden üstün olduğu söylenebilir. Sekonder peritonin tablosu ne kadar ağırsa tiroid hormon seviyelerinin o derecede düşmesi hastalığı prognozu açısından önemli bir parametre olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Procalcitonin is a 116 amino-acid glycopeptide precursor to the hormone calcitonin. In recent years, procalcitonin specific bacterial infections, viral infections and systemic inflammatory response syndrome, affected by a new feature is notable for being indicator. Thyroid hormone levels drop significantly, the prognosis of sepsis and severe bacterial infections encouraging about the idea. Secondary peritonitis, the diagnosis and prognosis of this study, we procalcitonin, CRP, and aimed to replace thyroid hormones.Materials and Methods: Between January 2007-January 2010, Çukurova university medical school in general surgery was performed on 84 patients are operated on for secondary peritonitis. Preoperative and postoperative days are 1-3-5-7-14 CRP, procalcitonin and thyroid hormone levels were examined. The data were analyzed using SPSS 15.0 program.Results: Our study developed postoperative complications in patients with and without CRP, PCT, and thyroid hormone levels compared with preoperative patients with peptic ulcer perforation PCT (p=0.043), postoperative Day 3 T4 (p=0.003), postoperative PCT 3rd day (p=0.019), postoperative Day 5 T4 (p=0.031), postoperative Day 5 PCT (p=0.031), PCT postoperative 7th day (p=0.013), postoperative patients with small bowel perforation day1 T3 (p=0.025 ), postoperative 1st day of TSH (p=0.031), postoperative 7th day T4 (p=0.027), postoperative Day 14 T3 (p=0.028), postoperative PCT Day 14 (p=0.050), postoperative patients with colon perforation 1st day of TSH (p=0.035), PCT postoperative 5th day (p=0.015), postoperative 7th day T3 (p=0.009) values between patients without complications istatiktisel significant complication.Our study of patients discharged from the hospital and who died of CRP, PCT, and thyroid hormone levels of patients with perforated peptic ulcer, as shown in the table comparing the postoperative 3rd day T4 (p=0.002), postoperative PCT 3rd day (p=0.010), postoperative 5th day T4 (p=0.039), postoperative 7th day T4 (p=0.019), preoperative patients with small bowel perforation T3 (p=0.042), postoperative day1 T3 (p=0.026), postoperative Day 3 T4 (p=0.012) , postoperative Day 3 of CRP (p=0.036), postoperative 7th day T4 (p=0.023), postoperative patients with colon perforation 1st day of TSH (p=0.020), postoperative 3rd day of TSH (p=0.006) values and discharged Among patients who died istatistical significant.Conclusion: Procalcitonin is not affected by an inflammatory response to infection and to respond more quickly to be superior to existing parameters of infection say it. Sekonder Weight of how much thyroid hormone levels in peritoneal table to drop the degree of disease outcome would be an important parameter.belived.