Teknoloji ve tasarım dersinde uygulanacak alternatif etkinlik örnekleri
Alternative activity examples for tecnology and designing lesson
- Tez No: 268154
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Teknik Eğitim, Industrial and Industrial Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji ve Tasarım Etkinlik, İş Eğitimi, Activities at technology and designing, Technical class
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Teknoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüzde bilim ve teknolojideki baş döndüren hızlı gelişmeler, eğitim sistemimizde zorunlu bazı değişiklikleri gerekli kılmıştır. 2006?2007 eğitim öğretim yılından itibaren ilköğretim okullarında iş eğitimi dersinin yerine teknoloji ve tasarım dersi uygulamaya konuşmuştur. Teknoloji ve tasarım dersi programının amacı gelecek nesillerin yaşayacakları çağın ihtiyaçlarına cevap verebilen, kendisinin ve toplumun yarınının daha yaşanabilir hale getirmek için sorunların farkına varan, çözümler üreten, yaratıcı ve hayal gücü gelişmiş, düşüncelerini kurgulayan ve ifade edebilen, öğrenmeyi öğrenen, sorgulayan, değişime ve gelişime açık sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler yetiştirmektir. Program her biri 6., 7.,ve 8. sınıfta devam eden üç kuşaktan oluşmaktadır. Bunlar ?Düzen?, ?Kurgu? ve ?Yapım? dır. Kuşaklara özgü her yıl için ayrı ayrı odak noktaları tespit edilerek etkinlikler şeklinde işlenmektedir. Araştırmanın amacı, kuşakları destekleyen yeni etkinlikler üreterek, öğrencilerin kendilerine olan özgüvenlerini geliştirebilmeleri, durumlara farklı açılardan bakarak yaratıcılıklarını harekete geçirmektir.
Özet (Çeviri)
Today, the rapid and striking developments in science and technology cause some necessary changes in our educational system. There has been Technology and Designing class in our primary schools instead of Technical class since 2006-2007 educational year. The objectives of Technology and Designing lesson are, to make students more creative and imaginative, help them satisfy the needs of future generations and be aware of the problems of their age, encourage them to find solutions to these problems so that they can have a more comfortable life. These students can express their feelings easily. They can also search about the new developments and the changes of their age. This program helps to make students more responsible. This program consists of three parts which are taught in 6th, 7th and 8th grades. These are ?planning?, ?making? and ?production?. The program is based on activities which are continued in each grade. The objective of this research is to find new activities which support these parts. So, the students can have the opportunity to improve their self confidence and to look from different point of views. The most important objective of this research is to encourage students to be more creative.