Progressive obsolescence and product non-use in electrical kitchen appliances
Elektrikli mutfak aletlerinde kademeli değer yitimi ve kullanılmama
  1. Tez No: 268228
  2. Yazar: IŞIK ÖRSEL İMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değer yitirmi, kademeli değer yitimi, ürün kullanılmaması, endüstriyel tasarım, mutfak aletleri, Obsolescence, progressive obsolescence, product non-use industrial design, kitchen appliances
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı elektrikli mutfak aletlerindeki kademeli değer yitimi ve kullanılmama sebeplerini ortaya çıkartmak ve tüketicinin satın alma öncesi beklentileri ile satın alma sonrasındaki deneyimleri arasındaki ilişkiyi inceleyerek mutfak aletlerindeki eksikleri ve kullanıcıların kullanmayı bırakma sebeplerini anlamaktır. Kademeli değer kaybı ve ürünün kullanılmamasının sebepleri ilerideki çalışmalar için bilgilendirici olabilir.Bu çalışmada ihtiyaç, istek, satın alma sebepleri, tüketicinin satın alma öncesi beklentileri ile satın alma sonrası deneyimleri, memnuniyet/memnuniyetsizlik konuları literatür taraması ışığında tartışılmıştır. Kademeli değer yitimi ve ürünün kullanılmaması hem literatür araştırması ile hem de mutfak aletleri kullanıcıları ile yapılan derinlemesine görüşmelerden oluşan alan çalışması ile incelenmiştir. Görülmüştür ki kademeli değer yitimi ve ürünün kullanılmaması çoğunlukla ürün kullanılabilirliği, değişen hayat tarzı ve değişen ihtiyaçlar ile yeni teknolojilerin ortaya çıkmasından etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the reasons of progressive obsolescence and product non-use in small kitchen appliances and to examine the relation between the consumer?s pre-purchase expectations and post-purchase experiences with these products to understand the deficiencies of kitchen appliances which cause consumer to stop using them. The reasons of progressive obsolescence and product non-use might be informative for further studies on this subject.Throughout the study, the general issues of need, want, purchase motivations, pre-purchase consumer expectations and post-purchase experience, satisfaction/dissatisfaction were discussed through the literature survey. Progressive obsolescence and product non-use were analysed both through literature survey and a field study which was conducted as in-depth-interviews among kitchen appliance users. It has been seen that progressive obsolescence and product non-use is mostly affected by usability of products, by the changing needs and changing life style and by the emerging of new technologies.