Urban conservation as an ownership problematic: Zeyrek?Istanbul
Mülkiyet problemi olarak kentsel koruma: Zeyrek-İstanbul
- Tez No: 268227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Koruma, Mülkiyet, Zeyrek, Bolonya, Tarlabaşı, Fener Balat, Istanbul
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, mülkiyet ile Türkiye'de halen devam etmekte olan tarihi konut alanlarının korunması sorunu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma, mevcut ulusal ve uluslararası koruma yaklaşımlarını, Türkiye ve İtalya'dan üç koruma deneyimini ve İstanbul - Zeyrek Dünya Mirası Alanı alan çalışmasını kapsamaktadır.UNESCO ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kentsel koruma otoritelerinin yaklaşımları ve Türkiye'deki koruma mevzuatı, mülkiyet kavramı ve mülk sahiplerinin koruma sürecine dahil edilmesi açısından irdelenmiştir. Ayrıca Türkiye'deki koruma mevzuatında son yıllarda gerçekleşen değişiklikler aynı bakış açısıyla incelenmiş ve eleştirilmiştir.Üç kentsel koruma deneyimi; İtalya'dan ?Bolonya Tarihi Kent Merkezi'nin Renovasyonu?, İstanbul Türkiye'den ?Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programı? ve İstanbul Türkiye'den ?Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi? çalışma kapsamında incelenmiştir. Bu koruma pratikleri, mülk sahiplerinin sürece katılımının kentsel korumaya olan etkileri konusunda üç farklı bakış açısından kaynak oluşturmuştur.Zeyrek Dünya Mirası Alanı Bizans Dönemi'nden kalma anıtsal yapıları ve Osmanlı Dönemi'nden kalma ahşap evleri barındıran bir koruma alanıdır. Alanla ilgili birçok koruma planı yapılmış olmasına karşın alanın tarihi yapı stoğu hala risk altındadır. Bu çalışma kapsamında alanda yapılan fiziksel analizler ve sosyal ve ekonomik araştırmalar ile alanın sorunları ve koruma kapsamındaki olanakları ortaya konulmuştur.Bu çalışmanın sonucunda, mevcut koruma mevzuatı, incelenen koruma örnekleri ve alandaki mevcut sosyal ve ekonomik koşullar doğrultusunda, Zeyrek Dünya Mirası Alanı'nın, mülk sahiplerinin koruma sürecine dahil edildiği bir yaklaşımla korunabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relation between the ownership issues and the conservation of historical housing areas, which is still an ongoing problem in Turkey. The study was carried out with respect to the local and international conservation approaches, as well as three urban conservation experiments from Turkey and Italy. Istanbul - Zeyrek World Heritage Area was taken as a case study to understand further on the issue.Approaches of international authorities on urban conservation such as UNESCO and European Council, and existing conservation legislation in Turkey were studied in relation with the concept of ownership and integration of property owners into the conservation process. Besides, recent changes in Turkish conservation legislation were studied and criticized from the same perspective.Three urban conservation experiences, ?Renovation of the Historic Center of the City of Bologna? from Italy, ?Rehabilitation of Fener and Balat Districts Programme? and ?Tarlabaşı Urban Renewal Project? from Istanbul Turkey were also studied within the frame of this study. These practices supplied information about how property owners? integration into the process effects conservation of urban environments, from three different perspectives.Zeyrek World Heritage Area is a conservation area with monumental buildings from Byzantine Period and timber houses from Ottoman Period. Although many conservation plans concerning the area has been prepared, historical building stock of the area is in danger. Conservation problems and opportunities of the area were investigated by analysis and social and economic research in the area.At the end of the study, with reference to the experiences discussed, it was emphasized that Zeyrek World Heritage Area could be conserved, with an approach considering property owners within existing social and economic conditions of Zeyrek and current conservation legislation.