Design and realization of a high voltage radio interference voltage (RIV) measurement system
Radyo girişim gerilimi (RIV) ölçüm sistemi tasarım ve gerçeklemesi
- Tez No: 268434
- Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyo Girişim, Korona, Quasi-Peak, RIV, Corona, Quasi-Peak
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez, yüksek gerilim hatlarında kısmi deşarj nedeniyle gerçekleşen koronaların oluşturduğu radyo girişimini ölçmeye yarayan bir radyo gürültü ölçüm sisteminin tasarımını ve gerçeklemesini hedeflemektedir. Radyo gürültü ölçüm sistemi hem radyo gürültüsünü hem de radyo girişim voltajlarını ölçebilen ortak bir donanımdır.İletim hatlarının koronaları, karakteristikleri, radyo girişimi üzerindeki etkileri ve korona kaynaklı radyo gürültülerinin ilgili standartlara göre ölçülmesi incelenmiştir.Bir monopol anten alıcısına sahip, 1 MHz merkez frekansına ayarlanmış ve bu frekansta 4.5 KHz'lik bir bant genişliğine sahip olan ve 1 milisaniye şarj ve 600 milisaniye deşarj değişkenlerine sahip bir Quasi-Peak dedektörü olan bir radyo girişim ölçüm sistemi gerçeklenmiştir.Gerçekleştirilen radyo girişim ölçüm cihazı yardımı ile iletken koronaları radyo girişimi açısından gözlenmiş, ölçülmüş ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims the design and the realization of a radio noise meter which can be used to measure radio interference of a high-voltage transmission line due to partial discharges like conductor corona. The radio noise meter is the common equipment for radio noise and radio interference voltage measurements.The corona of transmission lines, its characteristics, its effects on radio interference and measurement of corona caused radio noise in the scope of relevant international standards are investigated.A radio noise meter fed by a monopole antenna, centered to 1 MHz with a bandwidth of 4.5 KHz and using a Quasi-Peak detector having 1 ms charge time and 600 ms discharge time is realized.The conductor corona from the radio interference point of view is observed, measured and analyzed with the help of the realized radio noise meter.