Tekirdağ ilinde yeni tesis meyve bahçelerinde görülen abiyotik hastalıklar ve mücadele önlemleri üzerine araştırmalar
Abiotic fruit tree diseases and their control on newly established orchars in Tekirdag province
  1. Tez No: 268599
  2. Yazar: ŞERİFE YAVAŞ GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇITIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Meyve ağacı, hatalı uygulama, derin dikim, ağaç kuruması, Fruit tree, malpractice, deep planting, tree death
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tekirdağ İlinde geleneksel olarak uygulanmakta olan tahıl ve ayçiçeği tarla tarımına dayalı bitkisel üretim sonucu tahıl ve ayçiçeği hastalıkları ile zararlıları ve yabancı otlarında önemli artışlar olmuştur. Bu hastalık ve zararlılara karşı ekim nöbetinin tahıl-yağ bitkisi-yem bitkisi şeklinde olması önerilmiştir. Ayrıca alternatif bitkisel üretim şekillerinden meyvecilik desteklenmeye başlamıştır. Özellikle üreticiler kiraz, elma, erik, kayısı, ceviz, badem ve şeftali bahçelerinin kurulmasına heves etmişlerdir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Tekirdağ İl Özel İdaresi tarafından desteklenen meyve bahçelerinin kuruluşu hız kazanmıştır. Ayrıca 1995 yılından itibaren Tekirdağ'ın Geleneksel Kiraz Festivali vesilesi ile başlatılan kiraz bahçesi destekleme programı, Merkez İlçeye bağlı köylerdeki üreticilerle başlamış ve 2003 yılından itibaren de diğer ilçelerde meyve bahçeleri kuran üreticilere yayılmıştır. Ayrıca İtalyan meyvecilik firmaları ile bağlantılı projelerle de bazı üreticiler modern meyve bahçeleri kurmak suretiyle Tekirdağ İlindeki meyvecilik potansiyelini harekete geçirerek ihracat ve iç pazar için meyve üretmeye başlamışlardır.Meyve bahçesi kuran üreticiler ancak tesis aşamasında, olumsuz toprak ve iklim koşulları ile hatalı tarımsal uygulamalara bağlı olarak ortaya çıkan abiyotik hastalıklardan dolayı fidan ve ağaç kayıplarına uğramaktadırlar. Bu hataların bahçe yeri seçiminde, toprak hazırlığı aşamasında, çeşit seçiminde, dikimde, budama ve terbiye şeklinde ve ayrıca ilaçlamada yapılan hatalı tarımsal uygulamaları kapsamakta olup sonuçta fidan ve ağaç kayıplarına neden olmaktadır. Gözlemlenen bu hatalar sonucu bahçelerde fidan kurumaları, ileri yıllarda ağaç kurumalarının sonucunu doğurmuş ve konu ile ilgili olarak alınması gerekli önlemler bu tez çalışmasında değerlendirilerek tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Continuous field crop production of cereal and sunflower has increased population and the incidence of pest and diseases as well as weeds of these crop in Tekirdağ Province In order to control those pests and diseaeses Cereal- Oil crop-Forage crop rotation has been adviced to farmers. Beside three year of crop rotation fruit production was intiated and supported as an alternative plant production. Especially cherry, apple, plum, apricot, walnut, almond and peach orchards have been established by ambitions farmers. By the active supports of Ministry of Agriculture and Rural Aftairs and the Provincial Admininistration of Tekirdağ establishment of fruit orchards in Tekirdağ have increased steadily since 1995. So modern sweet cherry orhards have been awarded and controlled in Central District. After the year of 2003 those support was extended to all the other Districts of Tekirdağ during the traditional annual Cherry Festivals. By colaboration with Italian Counterparts some growers established modern fruit orchards and started instioted the potentialof high quality fruit production for export and local markets.Some of those ambitious fruit orchard however have lost many nurses and fruit trees as the results of abiotic diseases caused by abnormal soil and wheather conditions as well as malpractice applicahion of growers.Those malpractice applications are in the selection of orchard location, soil preparation, selection of fruit cultivars, planting technique of stock and nurses, pruning and spraying were determined in fruit orchards. As a result of those malpractice applications important amount of nurses and productive fruit trees have been lost. In this study all those abiotic diseases and malpractice applications were evaluated and their control measures were discussed.