Mısırdan elde edilmiş DDGS'lerin bazı kalite ve risk kriterleri yönünden incelenmesi
Investigation some quality and risk criteries of DDGS is obtained from maize
  1. Tez No: 268635
  2. Yazar: ŞABAN MERİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİSUN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: DDGS, Kurutulmuş damıtma çözünürlü taneler, Biyoetanol, DDGS, Distiller?s dried grains with solubles, Biyoethanol
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırmada, dünyada ve ülkemizde kullanımı her geçen gün artan, alternatif bir yem kaynağı olan DDGS'nin bazı kalite ve risk kriterleri yönünden incelenerek bu yeni ürünün kullanımı besleyici değerinin ortaya konması, içerebileceği risklerin ortaya konması amaçlanmıştır.Akredite bir laboratuvar olan İzmir İl Kontrol Laboratuvarında uluslararası ve ulusal geçerliliği olan metotlarla ham protein(HP), ham selüloz (HS), ham yağ (HY), ham kül (HK), nem, ağır metaller kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), civa (Hg), arsenik (As), organik klorlu pestisitler, aflatoksin B1, B2, G1, G2, yabancı madde, toplam bakteri, maya ve küf analizleri gerçekleştirilmiştir.Bu araştırma sonucunda toplam 52 adet DDGS numunesinin ortalama besin madde kompozisyonu kuru maddede %28.29 HP, %7.54 HS, %9.69 HY, %5.14 HK ve %7.85 nem olarak tespit edilmiştir. Ağır metaller (Pb, Cd, Hg, As), organik klorlu pestisitler, aflatoksinler (B1, B2, G1, G2), ve mikroskobik yabancı madde analizleri yönünden ise yasal limitleri aşmamıştır.
Özet (Çeviri)
Examing of DDGS, alternative feed which is used more day by day in our country and in the world, as quality and risk criteria, solving problems about using of this product, explaning nutritional value of this product, finding of risks are aimed in this research.Crude protein, crude fiber, crude fat, crude ash, moisture, foreign material, heavy metals lead (Pb), cadmium (Cd), mercury (Hg), arsenic (As), aflatoxin B1, B2, G1, G2, pesticides organic chloride, total bacteria, yeast and mould analysis are done accrediated İzmir province control laboratory by national and international methods.As a result of total 52 DDGS samples mean crude feed analysis dry matter 28.29% CP, 7.54 %CF, 9.69% EE, %5.14 ash, and %7.85 moisture. Heavy metal (Pb, Cd, Hg, As), aflatoxin B1, B2, G1, G2, organic chlor pesticides and microscobic foreign matter did not exceed the maximum tolerance limit established by Turkish Feed Legislation.