Edirne ili merkez ilköğretim okullarında okuyan 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma
A research on the nutrition habits of 6th,7th ve 8th grade students in the central primary schools of Edirne
- Tez No: 268636
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, beslenme, beslenme alışkanlıkları, ilköğretim okulları, öğrenci
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında; "Edirne İli Merkez İlköğretim Okullarında Okuyan 6., 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları?nı değerlendirmek ve bu öğrencilerin farklı sosyoekonomik durumlarının beslenme alışkanlıklarına etkisini saptamak amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Bu çalışma; Edirne İlinde Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı 6 ilköğretim okulunda öğrenim gören 234 kız, 263 erkek toplam 497 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırma tanımlayıcı tipte olup; kişisel bilgi ve beslenme alışkanlıkları, düzenlenen 31 sorulu anket formu ile saptanmış, sosyoekonomik ile ilgili veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anket formu; okul çağı çocuklarının sosyo-kültürel özellikleri, kişisel özellikleri ve beslenme alışkanlıklarına yönelik hazırlanmıştır. Her öğrencinin boy ve kilosu ölçülerek Beden Kitle İndeksi (BKI) hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük bir bölümü 12-14 yaş grubunda yer alırken, % 45.7'sinin BKI normal ve % 43.7'sinin BKI zayıftır.Araştırma sonucunda;Öğrencilerin % 67'si günde 3 öğün tüketmekte olup; öğrencilerin % 60.6'sının öğün saatleri düzenlidir. En çok atlanılan öğünün sabah kahvaltısı olduğu ve öğün atlama nedenlerinin başında öğrencinin canının istememesi geldiği belirlenmiştir. Sabah, öğle ve akşam öğünleri genellikle evde tüketilmektedir (% 86.1, % 63.9, % 96). Öğün aralarında yiyecek tüketenlerin oranı % 88.7'dir. Açıkta satılan yiyecekleri öğrenciler daha çok canları istediği için (% 71.1) almaktadırlar. Öğrencilerin % 83.5'i satın aldıkları ambalajlı ürünlerde etiket bilgisini okumakta ve etiket bilgisini okuyanların daha çok son kullanma ve üretim tarihine dikkat ettiği belirlenmiştir. Öğrenciler çoğunlukla yemek seçmekte (% 77.3) olup; kuru baklagil ve sebze yemekleri öğrenciler tarafından daha az sevilmektedir. Öğrencilerin % 76.8'i hızlı hazır yiyecek (fast food) tüketmekte olup; hazır yiyeceği (fast food) tüketenler ise daha çok lezzetli olduğu için tercih etmektedirler.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin sosyo ekonomik durumları ile günlük tüketilen öğün sayısı, sabah kahvaltısının tüketim durumu, okul kantininden alışveriş yapma ve fast food tüketim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı (p0.05) bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been planned and carried out in 2008-2009 education year to evaluate the nutrition habits of students who are studying at 6th, 7th and 8th Classes of Central Primary School in Edirne and to determine the effect of social-economic levels of these students on their nutrition habits. This research has been carried out on 234 female and 263 male, totally 497 students who are studying at 6 primary school that are attached to Ministry of National Education. The research is descriptive type and personal information and nutrition habits are determined by questionnaire which includes 31 questions; the data about social-economic is evaluated by SPSS program. The questionnaire is prepared according to social-cultural, personal properties and nutrition habits of school age children. The Body Mass Index (BMI) of every student is calculated by determining the weight and height of them. Most of the students attended to the research are in the age group of 12-14; the BMI of 45.7 % is normal and BMI of 43.7 % is underweight.At the result of the research;67 % of the students eat 3 meals a day; 60.6 % of students have their meals regularly. The most skipped meal is determined as breakfast and the major reason determined for this is not to feel like to eat. The breakfast, lunch and dinner usually is eaten at home (% 86.1, % 63.9, % 96). The rate of the students who eat snacks between meals is 88.7 %. The students buy the food sold at open fields mostly because they feel like to eat (% 71.1). The 83.5 % of students read the labels of the packaged products they bought and it is determined that the students who read the labels mostly keep an eye on expiration and production date. Most of the students are finicky (77.3 %); the meals with lentils and vegetables are liked lesser. The 76.8 % of students eat fast food; the students who eat fast food prefer them because of being delicious.According to the results of the research, the relation between the social-economic levels of students and the number of meal consumed per day, eating of breakfast, buying food from school canteens and fast food consuming conditions is determined as significant by statistically (p0.05).Keywords : Adolescents, nutrition, nutrition habits, primary schools, student.