Fener köyü (Silivri/İstanbul) doğal merasının verimi, botanik kompozisyonu ve bitki boyları üzerine bir araştırma
A research on relations between plants height and botanical composition of Fener village (Silivri / Istanbul) natural pasture vegetation
- Tez No: 268639
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Doğal mera, bitki boyu, botanik kompozisyon, bitki ile kaplı alan
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırma 2008 - 2009 yılları arasında Silivri ilçesi Fener köyü doğal botanik kompozisyonu tespit etmek, familyaların ağırlık esasına göre verime katılma oranlarını saptamak ve yıllar arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ağırlık esasına dayalı ölçümlerde botanik kompozisyon ile yeşil ve kuru ot verimi tespit edilmiştir. Araştırma, İstanbul ili Silivri ilçesi Fener köyü merasında 9 farklı parçalı toplam 1908 da alanı kaplamaktadır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre 6 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Mera vejetasyonunun ve bunu oluşturan baklagil, buğdaygil ve diğer familyalara ait önemli türlerin yıl boyu gelişme durumları ve üretim potansiyelleri ağırlığa ve bitki boyu esasına göre belirlenmiştir. Baklagillerin bitki ile kapladığı alan 2008 yılında % 53.59, 2009 yılında % 53.45 olarak belirlenmiştir. Buğdaygillerin kapladığı alan ise 2008 yılında % 32.06, 2009 yılında % 34.53 olmuştur. Diğer familyaların ağırlığa göre botanik kompozisyonu incelendiğinde 2008 yılında dağılımı % 14.35, 2009 yılında ise % 12.03 olarak tespit edilmiştir. 2008 ve 2009 yılları bitki boyu verileri incelendiğinde 2008 yılı kısa, orta ve uzun bitki boyu sırasıyla 19,19 cm, 37,41 cm ve 61,28 cm olarak tespit edilmiştir. 2008 yılı bitki boyu ortalaması 39,29 cm olarak saptanmıştır. 2009 yılında ise kısa, orta ve uzun bitki boyu sırasıyla 22,73 cm, 40,69 cm ve 64,89 cm olarak belirlenmiştir. Her iki yılda da en uzun bitki boyu 10 Haziran tarihinde (2008, 72,28 cm ve 2009, 78,42 cm) ölçülmüştür. 2008 ve 2009 yıllarında sırasıyla 952,81 - 1018,90 kg/da yeşil ot elde edilmiştir. Her iki yılda da 10 Haziran tarihinde (2008 yılı 1720,00 kg/da ? 2009 yılı 1845,33 kg/da) yapılan biçimlerden elde edilen yeşil ot veriminin en fazla olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın yürütüldüğü merada toplam kuru ot verimi 2008 yılında ortalama 219,15 kg/da olarak saptanmıştır. Türlerin ağırlıkları baklagiller 159,00 kg/da, buğdaygiller 64,50 kg/da, diğergiller ise 24,50 kg/da olarak tespit edilmiştir. 2009 yılında ortalama 236,99 kg/da kuru ot verimi saptanmıştır. Türlerin ağırlıkları baklagiller 158,17 kg/da, buğdaygiller 76,67 kg/da, diğer familyalar ise 26,67 kg/da olarak tespit edilmiştir. Meranın otlatma kapasitesi 96,70 HB olarak hesaplanmış, 1 HB için 19,73 da mera alanı gerekli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out between 2008 ? 2009 years to determine on botanical composition of Silivri town Fener village natural pasture, to determine weight basis participation rates of the family to productivity, and to determine the relationship between years. Based on weight measurements botanical composition, green and dry grass yield were determined. Research included total 1908 da area with 9 different pieces of Fener village pasture of Silivri district in Istanbul province. Experiment was established as completely randomized block design with 6 replications. Development status and production potential in year-round of pasture vegetation and consisted it the legumes, grass and important species belonging to the other family were determined by basis weight and plant height. The area of leguminous cover crops determined as 53.59% in 2008, 53.45% in 2009. The area covering with the gramineae was 32.06% in 2008, 34.53% in 2009. Botanical composition of the other family was examined according to the weight, their distribution was determined as 14.35% in 2008 and 12.03% in 2009. Plant height data were examined in 2008 and 2009, short, medium and long plant height were found 19.19 cm, 37.41 cm and 61.28 cm respectively in 2008. Average plant height in 2008 was measured as 39.29 cm. In 2009, the short, medium and long plant heights were determined as 22.73 cm 40.69 cm and 64.89 cm respectively. In both years, the longest plant height were measured on June 10, (2008, 72.28 cm - 2009, 78.42 cm). 952.81 kg da-1 and 1018.90 kg da-1 green grass were obtained in 2008 and 2009, respectively. Every two years obtained from cuttings at 10th June date (1720 kg da-1 in 2008 - 1845 kg da-1 in 2009) the green grass yield was determined as the highest. Average total dried pasturage yield was determined as 219.15 kg da-1 in pasture which was study conducted in 2008. Leguminous species weight was determined as 159.00 kg da-1, gramineae as 64.50 kg da-1 and others as 24.50 kg da-1. Average 236.99 kg da-1 dried pasturage yield was determined in 2009. Leguminous species weight was 158.17 kg da-1, gramineae was 76.67 kg da-1, other species was 26.67 kg da-1. Pasturage capacity of pasture was calculated as 96.70 BBHB, necessity of 19.73 da pasture area for one BBHB were determined.Keywords : Naturel pasture cover, plant height, botanical composition, vegetation coverage