Farklı ürün yükü uygulamalarının elma ağaçlarının vejetatif gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Effects of different crop load levels on vegetative growth and fruit quality of apple trees
  1. Tez No: 268673
  2. Yazar: EMİNE EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ATİLLA AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: ürün yükü, `Red Chief, M26, MM106, Crop load, Red Chief, M26, MM106
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmada, 2008 yılında Isparta koşullarında, M26 ve MM106 anaçlarına aşılı `Red Chief' elma çeşidinde, farklı ürün yükü uygulamalarının vejetatif gelişim, verim ve meyve kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ürün yükü uygulamaları 3, 5 ve 7 meyve/cm2 GKA (gövde kesit alanı) ve kontrol (seyreltme yok) olarak Haziran dökümünden sonra elle seyreltilerek yapılmıştır.Ürün yükü uygulamalarının vejetatif gelişim üzerine etkisi bulunmamıştır. Birim alandan elde edilen verim, ürün yükü ile doğru orantılı olmuştur. Pazarlanabilir kalitedeki meyve sınıfında en yüksek toplam verim 7 meyve/cm² GKA uygulamasında belirlenmiştir. Meyve iriliği ürün yükü ile ters orantılı artmıştır. Ürün yükü uygulamalarının meyve rengi, SÇKM, titre edilebilir asitlik ve mineral madde içerikleri üzerine etkisi bulunmamıştır. Meyve eti sertliği kontrol ağaçların meyvelerinde en yüksek gerçekleşmiştir. Anaçların meyve iriliği, SÇKM ve titre edilebilir asitlik üzerine etkisi belirlenmemiştir. M26 anacı MM106 anacına göre meyve rengini, meyve eti sertliğini, K, Ca, Fe, B ve Cu içeriklerini önemli seviyede artırmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, `Red Chief? apple cultivars grafted on M26 and MM106 rootstocks have been studied to determine effects of different crop load levels on some fruit quality characteristics of apple trees, yield, and their vegetative growth in Isparta in 2008. Treatments are crop load levels of 3, 5, and 7 fruit/cm² TCSA (trunk cross-sectional area), and control treatment which is hand thinning after June fruit drop.The effect of crop load levels on vegetative growth was found to be insignificant. Crop yield per unit area increased with increase in crop load levels. The highest total yield in marketable fruit quality class was determined at crop load level of 7 fruits/cm² TCSA. Fruit size is negatively correlated with crop load levels. The effects of crop load levels on fruit colour, water soluble dry matter, titrable acidity, and mineral content were found to be statistically insignificant. Fruit firmness of control treatment was higher than that of the other treatments. The effects of rootstocks on fruit size, water soluble dry matter and titrable acidity were not found to be statistically significant. It was determined that M26 rootstocks yielded better fruit size, better background coloured fruits and fruits whose mineral uptake (K, Ca, Fe, B and Cu) is high compared to MM106 rootstock.