Muğla-Ula yöresi'nin doğal çay bitkileri ve uçucu yağ bileşenleri
Natural tea plants and essential oil constituents of Muğla-Ula province
- Tez No: 268672
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN FAKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal çay, uçucu yağ bileşenleri, Muğla-Ula, Natural tea, essentıal oil constıtuents, Muğla-Ula
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tıbbi ve aromatik bitkiler grubunda özellikle uçucu yağ zengini olanların ayrı bir önemi bulunmaktadır. Uçucu yağlar (esanslar, eterik yağlar) ve bunların aromatik ekstreleri koku ve tat endüstrileri tarafından parfüm, gıda katkıları, temizlik ürünleri, kozmetik ve ilaçların tertibinde, aroma-kimyasalların kaynağı olarak ya da doğala özdeş ve yarı sentetik yararlı aroma kimyasallarının sentez başlangıç maddesi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.Bu çalışmada Muğla-Ula yöresinde doğal çay olarak kullanılan bitkiler toplanmıştır. Yörede 2008?2009 tarihlerinde arazi çalışmaları sonucunda 7 familyaya ve 17 cinse ait 26 bitki taksonu bulunmuştur. Bu bitki taksonlarından 17'si Lamiaceae familyasına aittir. Toplanan bitki materyalleri oda sıcaklığında kurutulduktan sonra tartılmış ve daha sonra Clevenger distilasyon cihazında yaklaşık 3 saat süreyle damıtılarak % uçucu yağ içerikleri hacim/ağırlık olarak belirlenmiştir. Uçucu yağların bileşenleri Süleyman Demirel Üniversitesi Merkezi Laboratuarı'nda bulunan Perkin Elmer Autosystem XL Gaz Kromatografisinde tespit edilmiştir.Muğla-Ula yöresinin doğal çay bitkilerinin uçucu yağ bileşenleri ile ilgili bir çalışma da yapılmamıştır. Bu tez kapsamında yörede doğal çay olarak kullanılan bitkilerin uçucu yağ bileşenleri, yüzdeleri ve rengi ilk defa belirlenmiş ve daha önce ülkemizin değişik yörelerinde yapılan çalışmalarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca bu bitkilerin familyaları, kullanılan kısımları, yöredeki yayılışı, kullanış amacı ve şekli de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Use up medicine and aromatic plants commonly start to use for many of the industrial aims such as drug, food and cosmetic. Medicine and aromatic plants contained volatile oil especially significant in this plant. Volatile oil and its aromatic extract is used produce of perfumes, food additives, cleaning materials, cosmetics and drug or as source of aroma-chemical by perfume and food industry.In this study, used natural tea plants in Muğla-Ula province were collected. As a result of fieldwork in the region between 2008 and 2009 26 plant taxa belonging to 7 families and 17 genara were found. 17 of these plants belong to the family Lamiaceae. Collected plant material was weighed after drying at room temperature and approximately three hours later, Clevenger distillation apparatus for distilling essential oil content % volume / weight was determined. Essential oil constituents were determined the Central Laboratory of Suleyman Demirel University, the Perkin Elmer XL gas chromatography.Muğla-Ula province natural tea of related to the essential oil constituents was not carried out a study. In this study, essential oil components of natural tea plants, percentage and set the color for the first time is determined and earlier studies in different regions of our country is faced with. In addition, this family of plants, used parts, local distribution, use and shape is also given objective.