Orman işletmelerinin odun hammaddesine ilişkin müşteri profilinin ve talep yapısının belirlenmesi:Antalya Orman Bölge Müdürlüğü örneği
Determinig of customer profile and demand structure intended for wood raw material in state forest enterprises: Example of Antalya Forest District
- Tez No: 268725
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN ALKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Müşteri profili, Talep yapısı, Pazarlama, Devlet Orman İşletmeciliği, Odun hammaddesi üretimi, İşletme fonksiyonu, Customer profile, type of demand, Marketing, State Forest Management, production of raw material for wood, Business function
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küreselleşme ve bilişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte artan ve çeşitlenen müşteri beklentileri pazarlamayı en önemli işletme fonksiyonlarından birisi haline getirmiştir. 1940'lı yıllarda üretime dönük bir anlayışla ve ne üretirsem onu satarım felsefesiyle işletme fonksiyonları içine giren pazarlama, günümüzde müşteri odaklı bir işletme fonksiyonu haline dönüşmüştür.Türkiye'de ormanların tamamına yakın bölümü devlet eliyle işletilmektedir. Öteden beri rakipsiz olan devlet orman işletmelerinde pazarlama fonksiyonuna gerekli önem verilmemiştir.Son yıllarda ise Orman Genel Müdürlüğü üretime yönelik anlayıştan uzaklaşmak ve müşteri odaklı hareket edebilmek adına bazı çalışmalar başlatmış durumdadır. Müşteri profillerini belirlemeye yönelik olarak, Bölge Müdürlükleri'nce yürütülen çalışmalar bu gelişmenin en önemli örnekleri arasında gösterilebilir.Öte yandan, Devlet Orman İşletmesi çalışanlarının da, müşteri odaklı pazarlama ve müşteri profilinin belirlenmesine yönelik yeterli bilgi birikimi henüz oluşmadığından, bu çalışmalardan beklenen fayda tam anlamıyla sağlanamamıştır.Bu çalışmada Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nden odun hammaddesi satın alan müşterilerin profili ve talep yapıları belirlenmiştir. Böylece müşteri profilinin nasıl belirlenebileceği ortaya konulmuştur.Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:?Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan çalışmalar müşteri profillerinin belirlenmesi ve buna göre pazarlama fonksiyonuna yön verilebilmesi bakımından yetersizdir.?Antalya Orman Bölge Müdürlüğü müşterilerinin önemli bir bölümü bölge müdürlüğü dışındandır.?İşletmelerin yaklaşık %80'i ortaklık, %15'lik kısmı ise tek kişi işletmesi şeklindedir. KOSGEB ölçütlerine göre bu işletmelerin yaklaşık % 80'i KOBİ niteliğindedir.?İşletmelerin büyük çoğunluğu birden fazla alanda faaliyet yürütmektedir.?Büyük ölçüde Devlet Orman İşletmelerinin mevcut pazarlama anlayışından memnun olmayan işletmeler metin içinde sunulan bazı hususlarda iyileştirmeler beklemektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the development and the globalization of information technologies, the increasing and varied customer expectations have caused marketing to become one the most significant business functions. In 1940s, marketing entered into the business function with the philosophy that is `I sell whatever I produce? and with a production-centered approach, nowadays it has become a more customer-centered business function.Almost all forests in Turkey are managed via the state, which has no competitor until now, and did not give the related importance to the marketing function for forest management.In recent years, the General Directorate of Forestry has started some studies to depart from the production-centered approach and to manage in a more customer-centered form. By determining customer profiles, the studies conducted by the regional directorates can be presented as the most significant examples of this development.On the other hand, as the workers of the State Forestry Management do not have sufficient knowledge about customer oriented marketing and determining the customer profile yet, the benefit expected from these studies will not yet be obtained completely.In this study, we identified the profile and demand types of the customers that buy raw material for wood from the Antalya Regional Directorate of Forestry. Therefore, we determined how to be able to identify the customer profileThe findings as a result of the research are as follows:?The studies conducted by the Antalya Regional Directorate of Forestry are not sufficient in terms of identifying customer profiles and to be able to shape the marketing function.?A significant part of the customers of the Antalya Regional Directorate of Forestry are from outside of the regional directorate.?About 80% of the companies are partnerships and 15% of them are companies with a single owner. According to the criteria of KOSGEB (small and medium industry development organisation), about %80 of these companies are KOBİs (small and medium sized enterprises).?Most of these companies have operations in more than one field.?The companies that are mostly not satisfied with the existing marketing approach of the State Forestry Managements expect improvements on some issues which are stated in the text.