Orman işletmelerinde üretim planlarının optimizasyon olanakları ve bir uygulama
Optimization possibilities of production planning in forest enterprises and a case study
  1. Tez No: 187364
  2. Yazar: MEHMET KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, İşletme, Forestry and Forest Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Orman İşletmeleri, Odun Hammaddesi Üretimi, Üretim Planı, Optimizasyon, Yöneylem Araştırması, Forest Enterprises, Logging, Production Planning, Optimization, Operational Research
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZETORMAN İŞLETMELERİNDE ÜRETİM PLANLARININ OPTİMİZASYONOLANAKLARI ve BİR UYGULAMAMehmet KORKMAZSüleyman Demirel ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı,Doktora Tezi, 201 sayfa, Mayıs 2006Danışman: Prof. Dr. İbrahim GÜNGÖRBu çalışmada orman kaynaklarından topluma sunulan mal ve hizmetlerarasında en yaygın ve geniş pazarlama olanağı bulunan odun hammaddesi üretimplanlaması konu olarak seçilmiştir.Çalışma ile orman işletmelerinde üretim birimlerinin biyofizik ve ekonomiközellikleri itibariyle öncelik sıralamaları ortaya konularak elde edilen bu sıralamanınkarar süreçlerinde kullanımına yönelik çözümlemeler yapılmıştır. Buçözümlemelerde yöneylem araştırması yöntemlerinden doğrusal programlama ve 0-1tam sayılı doğrusal programlamanın kullanımı ile üretim planlarının kısıtlayıcıkoşullar altında optimizasyon olanakları araştırılmıştır.Bu amaçla araştırma alanı olarak seçilen bir orman işletme şefliğinde(Pamucak Orman İşletme Şefliği) bulunan üretim birimleri belirlenerek, her birüretim biriminin hacim ve ürün çeşitleri, üretim sürecine ilişkin birim masrafları ilebirim satış gelirleri idare süreleri itibariyle hesaplanmıştır. Bu veriler ışığındaoluşturulan modeller ile en uygun idare süresinin seçimi, üretim birimlerininbirbirine göre optimum öncelik sıralamaları, bu sıralamaları etkileyen değişkenlerinanalizi yapılmıştır. İlk periyotta kesilecek alanlar belirlenmiş ve mevcut planda yeralan kesim alanları ile karşılaştırılarak farklılıklar ortaya konulmuştur. Kesilecekalanların yıllık olarak sıralaması komşuluk kısıtlamasını dikkate alınarak yapılmıştır.Optimum işlendirme düzeyi hem ilk periyot için hem de yıllık olarak, çalışmazamanları itibariyle ortaya konulmuştur. Son olarak araştırma alanı içinde bulunanyapay gençleştirme alanlarından hangilerinin ilk periyotta gençleştirileceğibelirlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOPTIMIZATION POSSIBILITIES OF PRODUCTION PLANNING INFOREST ENTERPRISES AND A CASE STUDYMehmet KORKMAZSüleyman Demirel UniversitySocial Science Institute, Department of Business AdministrationPh.D, 201 pages, May, 2006Supervising Professor: Prof. Dr. İbrahim GÜNGÖRIn this study, production planning of wood material, which has the mostcommon and wide marketing possibilities among the goods and services provided bythe forest resources to the society, was chosen as the topic.By the study, production units, which forest enterprises, were ranked by theirbiophysical and economical characteristics and these rankings were used in analysesof decision making process. In these analyses, linear programming and 0-1 integerprogramming were used among the operational research methods, and optimizationpossibilities were explored regarding the constraints of production plans.For this purpose, the production units of Pamucak Forest Enterprise weredetermined, and volume, types of wood products, unit costs of production process,and unit revenue were calculated for each production unit. Priority ranking ofproduction units, the factors affecting the ranking, and optimum rotation age weredetermined by the models produced with these data. The production units which willbe harvested in the first period were determined, and the data obtained from theseproduction units were compared with the ones from the actual management plans.Annual production scheduling was performed with regards to adjacency constraints.Optimum levels of employment were calculated for the first period and annuallythereafter, regarding the working hours. Lastly, priority ranking of reforestation siteswas performed.