Elektrik motorları için internet tabanlı laboratuar tasarımı
Internet based laboratory for electric motors
  1. Tez No: 268738
  2. Yazar: ÖMER AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Teknik Eğitim, Electrical and Electronics Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, internet tabanlı laboratuar, LabVIEW, motor, PID, Distance learning, internet based laboratary, LabVIEW, motor, PID
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Uzak laboratuar, internet üzerinden farklı mekânlardaki gerçek laboratuar deneylerini gerçekleştirme ve deneylerle ilgili ölçüm yapma işlemi olarak adlandırılabilir. Bu laboratuarların amacı bir bilgiyi, etkin bir şekilde öğrenmek için gerekli olan uygulama eğitiminin zaman ve mekândan bağımsız olarak, kurulu olan düzenler için çok düşük maliyetli bir şekilde verebilmektir.Bu çalışma kapsamında step motor, doğru akım servo motoru ve sabit mıknatıslı doğru akım motoru olmak üzere üç farklı motor kullanılmıştır. Tezin simülasyon kısmında bu üç motor için matematiksel model çıkarılmış ve motorların tepkisi grafiklerle izlenmiştir. Uygulama kısmında step motor için yön, hız ve tam/yarım adım çalışma kontrolleri, servo motor için kontrol ucundan verilen darbe genişlik modülasyonlu sinyalin durumuna göre motor hareketleri izlenmiş, doğru akım motoru için PID kontrolleri gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylerin gerçek zamanlı görüntüsü bir kamera yardımıyla kullanıcılara aktarılmıştır. Sistemde kurulu olan tüm deneyler, aynı anda veya her bir deney için farklı zamanda kullanılabilir. Sistemde birden fazla kullanıcı aynı anda aynı deneyi kullanmak isterse ilk olarak giren kullanıcı yönetici diğer kullanıcılar ise izleyici olmaktadır.Bu çalışmada, simülasyonlar, uygulamalar ve kamera görüntüsünün aktarılması için LabVIEW görsel programlama dili, kullanıcıların internet üzerinden deneye bağlanmaları için tasarlanan ara yüzde LabVIEW ve Dreamveawer, kullanıcıların sisteme şifre ile giriş yapmaları için gerekli veri tabanı kontrollerinde ise ASP kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Remote laboratory is put into practice real laboratory experiments in different places and named as measuring progress. Aim of this laboratorium is learned and used a data effectively and gave hands-on training seperate from time and place, low cost for the system.In this work three different motor is used; Stepper motor, direct current servo motor, permanent magnet direct current motor. For each three motors mathematical model is designed and effects of motors is observed with graphics. In application part, PID control service is designed for straight stream motor, side, speed and half/full step working controls are done for step motor. For servo motor motor movements are watched according to the signal which has given to head of motor. And experiment records are send to users simultaneously. All experiments in the system can be used in different times and different experiments. If more than one user want to watch the experiment at the same time, first user should be user and others are watchers.At this work LabVIEW visual programming language is used simulations applications and transferring camera records. LabVIEW and Dreamveawer is used for connecting experiment on internet and ASP is used for entering system by using password.