Geochemical monitoring of the seismic activities and noble gas characterization of the geothermal fields along the eastern segment of The Büyük Menderes graben
Büyük Menderes grabeninin doğu kesimindeki sismik etkinliğin jeokimyasal olarak izlenmesi ve jeotermal sahaların asal gaz karakterizasyonu
  1. Tez No: 269084
  2. Yazar: SELİN SÜER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JÖRG ERZİNGER, PROF. DR. NİLGÜN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek-zamanlı Gaz İzleme, Sismisite, Asal Gaz Karakterizasyonu, Kızıldere ve Tekke Hamam Jeotermal Sahaları, Büyük Menderes Grabeni, Real-time Gas Monitoring, Seismicity, Noble Gas Characterization, Kızıldere and Tekke Hamam Geothermal Fields, Büyük Menderes Graben
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışma, Tekke Hamam jeotermal sahasında (Denizli) yer alan doğal göletlerden çıkan gazların gerçek-zamanlı izlenmesine ek olarak, bu saha ile yine Büyük Menderes Grabeninin doğu kesiminde konumlanan Kızıldere jeotermal sahasının jeokimyasal karakterizasyonunu amaçlamaktadır.Tekke Hamam jeotermal sahasında gerçekleştirilen sürekli gaz izleme çalışması (Kasım 2007-Ekim 2008), gaz bileşimleri, gaz akış hızı ve gölet sıcaklığında zamansal değişimlerin olduğunu göstermiştir. İzlenen parametrelerde günlük değişim profilleri ve Ani artış-azalış/Çoklu-gün sinyalleri gibi farklı değişim bileşenleri tespit edilmiş ve bunlar meteorolojik etkiler ve sismisiteye bağlı değişimler gibi sırasıyla, sığ ve derin kökenli süreçlerle ilişkilendirilmiştir. Özellikle, gaz bileşimleri ve akış hızında kimi zaman eşleşen değişimler, yüksek yağış gibi önemli olabilecek meteorolojik etkilerin yokluğunda, sismisiteye bağlı yeraltındaki geçirgenlik değişimleri ile bağdaştırılmıştır.Sahaların asal gaz karakterizasyonu, yüksek 3He/4He ve 4He/20Ne izotopik oranları için mantosal katkının Kızıldere sahası için %18 ve Tekke Hamam sahası için de %34 civarında olduğunu göstermekte, diğer asal gazlar için ise (Ar, Ne, Kr, Xe) atmosferik kökene işaret etmektedir. Her iki sahada gözlenen farklı manto katkıları, sahalarda farklı mantosal-He akısının değişik oranlarda kabuksal helyum ile karıştığını düşündürmektedir. Termal suların kimyasal (katyon-iz-anyon) ve izotopik (?18O-?D) bileşimleri ise sahalarda genellikle derin kökenli gazların (CO2 ve H2S) eşlik ettiği yüksek sıcaklıklı akışkan-kayaç etkileşimlerinin varlığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims the real-time monitoring of gases (CO2, N2, O2, H2, H2S, CH4, He, Ar) discharging from natural pools in the Tekke Hamam geothermal field (Denizli) in addition to the geochemical characterization of the field along with the Kızıldere geothermal field, both located at the eastern segment of the Büyük Menderes Graben.The continuous gas monitoring experiment (November 2007-October 2008) conducted in the Tekke Hamam geothermal field has revealed temporal variations in the gas compositions, gas flow rate and pool temperature. Different variation components, such as daily variation profiles and peak/Multi-day signals, are detected in the monitored data, which are mainly correlated with shallow and deep processes involving mainly meteorological factors and seismicity induced variations, respectively. Particularly, the coupled variations in the gas compositions and flow rate seem to correlate with seismicity induced permeability modifications within the subsurface during the absence of significant meteorological factors, such as high rainfall and varying atmospheric pressure.The noble gas characterization of the fields have revealed both high 3He/4He and 4He/20Ne isotopic ratios, suggesting a mantle contribution of about 18% for Kızıldere and 34% for Tekke Hamam, whereas the other noble gases (Ar, Ne, Kr, Xe) are of atmospheric nature. The different mantle contributions observed in both fields can suggest a different mantle-He flux variably contaminated by crustal helium. The chemical (cation-trace element-anion) and stable isotopic (?18O-?D) contents of the thermal waters reveal high temperature water-rock interaction accompanied by the effects of deep origined gases (mainly CO2 and H2S) discharging from the fields.