Detection of gamma irradiated spices with OSL method and its reliability
Işınlanmış baharatların OSL tekniği ile saptanması ve yöntemin güvenilirliğinin test edilmesi
- Tez No: 269096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER BULUR, PROF. DR. FARUK TAHSİN BOZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Baharat, Gama Işınlaması, Optik Uyarmalı Luminesans, Spices, Gamma irradiation, Optically Stimulated Luminescence (OSL)
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, ışınlanmış baharatların OSL (Optik Uyarmalı Luminesans) sinyallerinin zamana, sıcaklığa, baharat türüne ve baharatın kökenine göre davranışlarını analiz etmektir. Deneyler süresince, 4 farklı kökenden, 3 baharat türü ışınlandıktan sonra 4°C ve 25°C' de 6 ay boyunca depolandı.Deneyler sırasında, ışınlanmamış kırmızı biber, kekik ve kimyon numunelerinin taban OSL sinyal değerlerini bulmak için OSL tekniği kullanıldı. Numuneler, TAEK' te bulunan Kobalt- 60 gama kaynağı ile 10 kGy ışınlandı.Işınlama işleminden sonra, numunelerin belirlenen parametrelere göre OSL ölçümleri alındı. Sıcaklığın OSL sinyal değerlerinin kaybı üzerindeki etkisini analiz edebilmek için, depolama sıcaklıkları 4°C ve 25°C olarak sabitlendi. Analizler aylık olarak devam ettirildi.İstatistiksel analizlere göre (ANOVA), köken ve tür, deney düzeneği için parametre olduğu saptanmış ancak zaman ve sıcaklığın OSL sinyal kaybı üzerine etkisi köken ve baharat türüne göre değiştiği görülmüştür.6 aylık depolama periyodu sonunda, pek çok köken ve baharat türü için OSL sinyali kaybedildi. Altıncı ayın sonunda, OSL tekniğinin kesinliğini analiz etmek amacıyla ESR analizi uygulandı. Deney sonuçlarına göre, optik solma nedeniyle OSL tekniği ile pek çok numune ışınlanmamış olarak analiz edilmektedir ancak ESR tekniği numunelerin 6. ayın sonunda da ışınlanmış olduğunu saptamaktadır.Işınlama,mikrobiyal yük üzerinde yaklaşık 6 log azalma sağlamıştır. Işınlama işleminden sonra, toplam bakteri, küf- maya oluşumu saklama süresi boyunca gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this current work is to analyze the behavior of OSL (Optically Stimulated Luminescence) signals of irradiated spices with respect to time, temperature, origin and the type. Throughout the experiments, 3 different type spices from four different origins were stored at 4°C and 25°C for six months after irradiation.During experiments, unirradiated red pepper, thyme and cumin samples were analyzed by using OSL technique in order to determine the background OSL signal values of samples.Samples were irradiated 10 kGy by Cobalt 60 gamma source in TAEK (Turkey Atomic Energy Association).After irradiation process, OSL signal values of different samples were analyzed according to the given parameters. In order to determine the effect of temperature on OSL signal loss, temperature (4°C- 25°C) was set as storage temperature. The analyses were made monthly.According to the statistical analyses (ANOVA- General Linear Model), origin and type of samples were detected as significant parameters of design experiment. Time and temperature effect on OSL signal loss changed with respect to origin and type of samples.After six months storage period, OSL signal was lost for most of the origin and sample type. At the end of sixth month, an ESR analysis was performed to detect the accuracy of the OSL technique. With respect to the results of these experiments, it was seen that, due to optical fading, most of the samples was observed as unirradiated by OSL technique, however ESR analyze the samples as irradiated at the end of sixth month.Irradiation had a detrimental effect on the microbiological load of the samples and resulted 6 log reduction on the microbial population. After irradiation, no colony formation was observed in total bacteria and yeast- mold count. During six month period, no injury recovery was observed.