Prediction of systematic risk: 'A case from Turkey'
Sistematik risk tahmini 'Türkiye'den bir örnek'
  1. Tez No: 26915
  2. Yazar: İSMAİL SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sistematik Risk, Beta Katsayısı, Beta Tahmini, Ampirik Bayes
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET sistematik risk tahmini“türkiye'den bir örnek”ismail sağlam Yüksek Lisans Tezi, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi:Yard. Doç. Dr. Haluk Akdoğan Eylül 1993 Bu çalışma betaların regresyon eğilimlerini ölçmek üzere standart varlık fiyatlandırmalarında kullanılan Bayesiyan ve zaman içinde değişir modeller önermektedir. Beta ayarlama teknikleri İstanbul Menkul Kıymetler Birliği verileri üzerinde uygulanmıştır. Ampirik bulgular göstermiştirki, logaritmik-doğrusal ve karekök-doğrusal modeller kullanıldığında, ortalama hata karesi çalışmada kullanılan tüm modeller arasında en düşük değere erişmiştir ve de Bayesiyan modellere göre yapılan tahminler, hiç ayarlama yapmaksızın yapılan tahminlere göre daha iyi sonuç vermişlerdir. Ayrıca değişik ayarlama teknikleri denenirken ortalama hata karesinin en çok etkinsizlik kısmında oynamalar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTION OF SYSTEMATIC RISK“A CASE FROM TURKEY”ISMAIL SA?LAM MA in Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr.Haluk Akdoğan September 1993 This study suggests Bayesian and time-varying models to adjust for the regression tendency of betas present in standard asset pricing applica tions. Beta adjustment techniques are applied to the Istanbul Stock Exchange data. Empirical findings show that MSE (Mean Square Er ror) are lowest among all models used in the study when log-linear or square-root linear Blume models are used and betas predicted according to Bayesian models have lower MSE than unadjusted betas. Also, it is observed that inefficiency part of the MSE changes most when various adjustment techniques are used. Key Words : Systematic Risk, Beta Coefficient, Beta Prediction, Empir ical Bayes, Istanbul Stock Exchange, Mean Square Error. Ill