Bakır oksitli bileşiklerin süper iletkenlik özellikleri
Superconductivity properties of cuprates
- Tez No: 269204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süperiletken, Perovskite, Fermi yüzeyi, Superconductivity, Perovskites, Fermi surface
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada bakır oksitli süper iletkenlerin özellikleri incelendi. Bu tür bileşiklerde bakır'ın yük hali, katkılanma sonucu iletkenlik özelliklerindeki değişim, perovskiteler ve kristal yapıları incelendi.Kritik sıcaklıktaki süper iletkenlerin temel elektronik yapıları, süper iletken kompozisyon (bileşim) bölgelerinin yanı sıra komşu yarı iletken ve metalik bölgelerdeki çeşitli gözlemlere dayanarak geliştirilmiştir. Bu inceleme özellikle yüksek kritik sıcaklık süper iletkenliğinin, yarı dolu ve yüksek seviye taşıyıcı bir yarı iletken içinde bir enerji dopinginin tetiklemesiyle, metale geçişle kendini gösterdiğini vurgular.Fermi yüzeyi genellikle O2p bakır oksitlerde ve daha düşük bir ihtimalle CuO2 katmanlarındaki Cu3d orbitallerinde oluşur. Elektronik yapıdaki değişim, boşluk elektron dopingli bakır oksitli süper iletkenlerde simetriktir.
Özet (Çeviri)
In this research the properties of superconducting materials with cuprates has been researched. Copper?s charge, the change in the property of conductivity because of the contrubition perovskites and crystal have been investigated in these kind of compounds.In addition to basic electronic structures of superconductors at critical temperature, composition of superconductors adjacent semi conductives and metalic regions has been developed by various observations. This research especially emphasizes the appearence of metal which becomes with a doping of energy which trigger in a semiconductor which is half filled and high level transporter.Fermi surface generally occurs from O2p cuprate and in a lower probabilty at Cu3d orbitals on CuO2 layers. The change in cuprate superconductors with hole and electron doping is symmetric.