Bazı fungus izolatlarının pamuk yaprakkurdu, Spodoptera littoralis (Boisd.) (Lepidoptera: Noctuidae), larvalarına ölüm etkilerinin belirlenmesi
Determination of mortality effects of certain fungal isolates on larvae of Spodoptera littoralis (Boisd.) (Lepidoptera: Noctuidae)
  1. Tez No: 269205
  2. Yazar: FEVZİ SONER ÇERÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KUBİLAY ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal mücadele, Biyolojik Mücadele, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae, Isaria tenuipes, Microbial control, biological control, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae, Isaria tenuipes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Polifag bir zararlı olan Spodoptera littoralis'in mücadelesi popülasyon seviyesinin yüksek olduğu yerlerde temelde kimyasal insektisitlere dayanmaktadır. Alternatif mücadele etmeni olarak entomopatojen funguslar da ele alınmaktadır. Bu çalışmada 6 fungus izolatı (Beauveria bassiana 1512, 6646, 3288; Metarhizium anisopliae 2735, 3293 ve Isaria tenuipes 2488) daldırma tekniği ile ikinci dönem larvalara karşı test edilmiştir. Larvalar ilk 24 saatte % 100 daha sonra ise % 65 nisbi nemde tutulmuşlardır. Tüm denemeler üç tekerrürlü olarak düzenlenmiş olup her uygulamada 10 larva kullanılmıştır. Kontrollere sadece % 0,02'lik Tween 80 solüsyonu uygulanmıştır. Bütün testler 25±2 ºC'de karanlıkta gerçekleştirilmiştir. İlk denemede larvalar tüm izolatların tek bir konsantrasyonu ile muamele edilmiş olup (1x108 konidispor ml-1) ölüm oranları % 20-87 arasında değişmiştir. İkinci denemede ölüm etkilerinin daha detaylı değerlendirilmesi için ilk denemede en yüksek ölüm oranı vermiş olan M.anisopliae'nın 3293, I.tenuipes'in 2488 ve B.bassiana'nın 6646 izolatlarının 5 ardışık konsantrasyonu (1x104 - 1x108 konidispor ml-1) larvalara uygulanmıştır. LC50 değeri 8.4x106 konidispor ml-1 ile 6646 yüksek etkiyi göstermiştir. Üçüncü deneme 6646 ve 3293' ün zaman ölüm ilişkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 6646 için elde edilen LT50 değeri 4.27 gün olarak belirlenmiştir. Test edilen izolatlar arasında laboratuar şartlarında B. bassiana'nın 6646 numaralı izolatının en yüksek ölüm etkisine sahip olduğu kanaatine varılmış olup, zararlının mücadelesinde bu izolatın daha detaylı değerlendirilmesi için özellikle arazi şartlarına yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Spodoptera littoralis is a poliphagous pest of several crops and its control basically depends on chemical insecticides where population level is troublesome. Entomopathogenic fungi have been considered as alternative control agents against this pest. In this study six fungus isolates (Beauveria bassiana 1512, 3288, 6646; Metarhizium anisopliae 2735, 3293; Iseria tenuipes 2488), were tested against second instar larvae by dipping technique. All tests were performed at 25±2oC in darkness. RH was maintained at 100% in the first 24 hours and thereafter at 65±5%. All the tests had three replicates with 10 larvae in each unit. Control received only 0.02% Tween 80, which was also used to prepare conidiospore concentrations. In the first test, larvae were challenged by a single concentration (1x108 conidiospores ml-1) of all the isolates. Mortality of the larvae varied between 20-87%. Five successive concentrations (1x104 ? 1x108 conidiospores ml-1) of 3293, 2488 and 6646, which gave the highest mortality in the first test, were used in the second test to evaluate their pathogenicity in detail. 6646 gave the lowest LC50 of 8.4x106 conidiospores ml-1. The third test was performed to find the time-mortality relations of 3293 and 6646. Expected LT50 value was calculated as 4.27 days for 6646. It is concluded that B. bassiana 6646 had the highest mortality effect amongst the tested isolates under laboratory conditions. Its evaluation for the control of the pest requires further tests, especially those towards its use in field conditions.