Edirne ili içme ve kullanma amaçlı kuyu sularının bazıı fizikokimyasal özellikleri ile macroomurgasız faunası
Some physicochemical features and macroinvertebrate fauna of well waters drinking and using purpose in Edirne province
- Tez No: 269282
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN ELİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Edirne, kuyu suları, makroomurgasız, su kalitesi, yeraltı, Edirne, well waters, macroinvertebrates, water quality, subterranean
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Edirne il merkezi, ilçe ve köylerinde bulunan, içme/kullanma amaçlı yararlanılan kuyu sularının bazı fizikokimyasal özellikleri ile içerdikleri makroomurgasız faunasını araştırmak amacıyla gerçekleştirildi.Bu amaç doğrultusunda, bölgede saptanan 6'sı artezyen kuyusu, diğerleri yer kuyusu olmak üzere toplam 86 adet kuyuda Nisan 2009 - Mayıs 2010 tarihleri arasında örneklemeler yapıldı. Her bir lokaliteye ait bazı fizikokimyasal parametrelerin (hava sıcaklığı, su sıcaklığı, pH, elektrik iletkenliği, çözünmüş oksijen, kalsiyum, magnezyum, toplam sertlik, sülfat, fosfat, nitrit azotu, nitrat azotu, klorür, tuzluluk ve bikarbonat) ölçülmesinin yanı sıra, kuyu derinlikleri ve su seviyeleri (artezyen kuyuları hariç) de belirlendi. Çalışma sonucunda, incelenen kuyuların % 65.11'de saptanan yüksek nitrat ve % 44.1'inin oldukça sert oranları nedeniyle Edirne ilindeki bazı kuyu sularının içme ve sulama amaçlı kullanımlar için uygun olmadığı belirlendi.Ayrıca Oligochaeta, Hirudinae, Isopoda, Amphipoda, Collembola, Diptera, Gastropoda ve Bivalvia'ya ait oldukları saptanan makroomurgasızlar da çalışma alanındaki kuyulardan ilk kez kaydedildi.
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate some physicochemical features and macroinvertebrate fauna of the wells which are used for drinking / using in Edirne province.For this aim, a total of 86 wells (a total of 6 localities of them are known as artesian well) were sampled between a period April 2009 and May 2010. According to the results of physicochemical parameters (air and water temperatures, pH, conductivity, dissolved oxygen, calcium, magnesium, total hardness, sulphate, phosphate, nitrite, nitrate, chloride, salinity and HCO3), and depth of the wells and level of the water, it was found that the well waters of Edirne province are not suitable to use for drinking or irrigating because of high levels of nitrate in % 65.11 wells and hardness in % 44.1 wells.Furthermore, macroinvertebrates belonging Oligochaeta, Hirudinae, Isopoda, Amphipoda, Collembola, Diptera, Gastropoda and Bivalvia were firsly reported in the wells of the studied area.