Palandöken dağı ve çevresinin atmosferik görüş kalitesinin belirlenmesi
Determination of atmospherical seeing quality of Palandöken mountain and its environment
- Tez No: 269349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAHİT YEŞİLYAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atmosferik görüş, DIMM, Atmosfer, Gözlemsel yöntem, Atmospherical seeing, DIMM, Atmosphere, Observational technique
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Astronomik gözlem amaçlı teleskopların kurulacakları gözlemevi yerleşkelerinin seçiminde belirleyici temel unsur, atmosferik görüş gözlemleridir.Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nce yürütülen Bilimsel Araştırma Projesi (2008/109) kapsamında gerçekleşen bu çalışmada; atmosferik görüş kalitesini belirlemek için DIMM (Differantial Image Motion Monitor) adı verilen gözlem yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Palandöken Dağının ve çevresinin astronomik gözlemlere uygunluğunun incelenmesidir.Yapılan gözllemler sonucunda Palandöken Dağ'ı için ortanca görüş değeri olarak 1,06'' bulunmuştur. Yapılan gözlemlerde 0,45'' gibi Uluslararası birçok gözlemevi yerleşkesinde gözlemlenen enküçük görüş değerinden daha iyi olarak enküçük görüş değeri ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the selecting of observatory site on which telescopes is established on purpose of astronomical observation, the fundamental defining factor is the results of seeing observations.In this study performed in the context of scientific research project (2008/109) which is run by Atatürk University Department of Physics, DIMM (Differantial Image Motion Monitor) called observation system was been employed in order to determine seeing parameters. The goal of this study is to search whether Palandöken Mountain and its environment is appropriate for astronomical observations.Median seeing value obtained from results of observations was found as 1,06'' for Palandöken Mountain. In the observations, minimum seeing value of 0,45'' which is lesser than values obtained for many international seeing observatory places was measured.