Alüminyum-alümina kompozit malzeme üretiminde karıştırma tekniğinin kompozitin aşınma davranışı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of mixings tecniques on the wear properties of aluminum-alumina composite materials
- Tez No: 269483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Toz Metalurjisi, Kompozit Malzemeler, Aşınma Özellikleri, Powder Metallurgy, Composite Materials, Wear Properties
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada toz metalurjisi üretim yöntemi kullanılarak, ağırlıkça %10 oranında Alümina (Al2O3) içeren alüminyum matrisli kompozit malzeme üretilmiştir. Alüminyum ve Alümina tozlarının hazırlanmasında döner değirmen, turbola cihazı ve yüksek enerjili atritörde karıştırma olmak üzere üç farklı yöntem kullanılmıştır. Karıştırma yöntemlerinde, karıştırma süresi 4 saat olarak belirlenmiş ve bu süre sabit tutulmuştur. Karıştırılan tozlar 500 MPa basınç altında preslenerek, Ø 10x25 mm boyutlarında aşınma numuneleri üretilmiştir. Elde edilen numuneler tüp fırın içerisinde, 640 °C ve 660 °C sıcaklıkta, 2 saat süre ile argon atmosferi altında sinterlenmiştir. Üretilen numunelerin sinterleme öncesi yoğunlukları ile sinterleme sonrası yoğunlukları karşılaştırılmıştır. Sinterlenmiş numuneler 10 N, 20 N ve 30 N'luk üç farklı yük ve 100, 220 ve 400 mesh'lik üç tür aşındırıcı kullanılarak abrasiv aşınma testine tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek karıştırma tekniğinin kompozit malzemelerin aşınma özelliklerine etkisi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Al based composite materials contain 10 % Alumina (Al2O3) was produced by using powder metallurgy technique. To prepare mixture of Al and Al2O3 powders tree different methods were used as milling in turbola, ball mill and high energy atritör for 4 hours. Then mixed powders were compacted at constant pressing pressure (500 MPa) to produce block specimens with dimensions Ø10 x 25 mm. Compacted samples were then sintered at 640, and 660 ? C for 2 h under argon atmosphere in a tube furnace. Before and after sintering density of samples were calculated and compared. Abrasive wear test of sintered samples were made under three different load (10-20-30N) and three type emery (100-220-400 mesh). All of the results were evaluated. Then effects of mixing technique on the wear properties of composites were determined according to wear results.