Acil durum barınakları ve bir barınak olarak acil durum konteynır öneri modeli
Emergency state shelter and proposal of a model of an emergency state container as a shelter
  1. Tez No: 269629
  2. Yazar: CENGİZ BEYATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KIRAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Acil Durum, Barınak, Konteyner, Konteynır Mimarlık, Konteyner Barınaklar, Disaster, Emergency State, Shelter, Container, Container Architecture, Container Shelters
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Afetler, insan ve insan yerleşimleri üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bir doğal olay olan afetler insanlar ve yönetimlerin ihmali ile felakete dönüşebilmektedir. Afet sonrası süreçte, sağlık, temiz su, yiyecek gibi önemli sorunların yanı sıra yer alan barınma sorunu da büyük önem taşımaktadır.Uluslararası yardım kuruluşlarınca kullanılan çadır tipi geçici barınaklar, büyük sorunlar yaratmaktadır. Afet sonrası yapılan müdahaleler ve iyileştirme çabalarının uzun süreli olmasından dolayı ikinci bir barınak tipine (prefabrik) daha ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle çadır tipi barınak kullanımı ek bir maliyet getirmektedir.Çalışmada; afet tanımı ve evreleri detaylı biçimde ele alınmıştır. Afet sonrası barınma sorunu üç ana aşamada incelenmiştir: acil durum, rehabilitasyon, yeniden yapım. Geçici barınaklar acil durum ve rehabilitasyon aşamalarında kullanılmaktadır. Acil durum ve rehabilitasyon aşamalarında kullanılan barınak örnekleri incelenmiştir. Örnek barınaklar iki başlık altında incelemiştir. Birincisi; uluslararası yardım kuruluşlarınca kullanılan çadır tipi barınaklar, ikincisi ise özel şirketler ve mimarlar tarafından tasarlanan acil durum barınak örnekleridir.Tez kapsamında, portatif geçici barınak tasarımı önerilmiştir. Önerilen model, geleneksel barınaklardan farklı olarak; daha fonksiyonel, çevreci, geri dönüşümlü, kinetik, modüler bir yapıya sahiptir. Modelin tasarım amacı; halen kullanılmakta olan çadır tipi barınakların fonksiyonunu yerine getirmemesine karşılık çağdaş bir çözüm geliştirmektir. Günümüzde yetersiz olan geleneksel barınma yöntemleri (çadırlar) yerine daha fonksiyonel alternatif barınaklar tercih edilmelidir. Önerilen modelin, gelecekte geçici barınak tasarımları için örnek olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Disasters produce negative effects on people and residential areas. Disasters as natural events can turn into calamities with the negligences of people and administrations. Sheltering problem is critically important right along with other significant problems like health, clean water and food in the post-disaster process.Tent-type temporary shelters which are used by international aid organizations cause big problems. Since post-disaster interventions and improvement efforts is a long term process, a secondary shelter type (prefabricated) is needed. Therefore tent-type shelter utilization brings extra costs.The definition of disaster and its phases are discussed in the study. Post-disaster sheltering problems are examined in three stages: emergency state, rehabilitation, and reconstruction. Provisional shelters are used in emergency state and rehabilitation phases. The shelter samples which are used in emergency state and rehabilitation phases, are examined under two headings. First one ise the tent-type shelters which are used by international aid organizations and second one is the emergency state shelter samples which are designed by architects and private companies.In the context of the thesis, a provisional portable shelter design is proposed. The proposed model is more functional, nature friendly, recyclable, kinetic, and modular compared to traditional shelters. The design objective of the model is to provide a comtemporary solution to the lack of default tent-type shelters in fulfilling their functions. Instead of the present inadequate sheltering methods (tents), more functional alternative shelters should be preferred. Proposed model is considered to be a sample for provisional shelter designs in the future.