Koç boynuz peptonu ve melas kullanılarak Rhodotorula glutinis izolatı tarafından karotenoid üretimi
Carotenoid production by Rhodotorula glutinis isolate using ram horn peptone and sugar beet molasses
- Tez No: 269706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESABİ BAŞARAN KURBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rhodotorula glutinis, karotenoid, koç boynuz peptonu (KBP), melas, fermentasyon, Rhodotorula glutinis, carotenoid, ram horn peptone (RHP), molasses, fermentation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, Rhodotorula glutinis YU-14 izolatı tarafından karotenoid üretimi üzerine koç boynuz peptonu (KBP) ve şeker pancarı melasının kullanımı araştırılmıştır. İlk olarak KBP yeniden üretilmiş, daha sonra Erzurum çevresinden toplanan çeşitli numunelerden izole edilerek VITEK 2 Compact cihazı ile tanılanan Rhodotorula glutinis strainleri bu çalışma için kullanılmıştır. Karotenoid üretimi için R. glutinis YU-14 en iyi izolat olarak seçilmiştir. Melasın toplam şeker (454 g/l) ve protein (75,4 g/l) içeriği belirlendikten sonra R. glutinis YU-14 tarafından toplam karotenoid ve biyomas üretimi için melas (%1-5) ve KBP'nin (%0,1-0,7) farklı konsantrasyonları çalışılmıştır. Optimum karotenoid üretim besiyeri (OKÜB) melas konsantrasyonunun %3 ve KBP miktarının %0,5 olduğu belirlenmiştir. OKÜB kullanılarak R. glutinis YU-14 tarafından karotenoid ve biyomas üretimi üzerine pH, sıcaklık, zaman, çalkalama hızı gibi fermentasyon şartlarının etkileri araştırılmıştır. En iyi fermentasyon şartları pH 5,5; sıcaklık; 25 oC, zaman; 6 gün, çalkalama hızı; 250 rpm olarak belirlenmiştir. Optimum fermentasyon şartları altında karotenoid ve biyomas miktarlarının sırasıyla 5,79 mg/l ve 11,4 g/l olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, fermentasyon şartlarının karotenoid üretimini önemli ölçüde etkileyebildiğini göstermiştir. Aynı şartlarda melas, ticari karbon kaynakları ile karşılaştırılırken KBP, ticari organik azot kaynakları ile karşılaştırılmıştır. Her iki durumda yapılan karşılaştırma sonucu melas ve KBP içeren OKÜB'den elde edilen karotenoid miktarı daha fazla bulunmuştur (5,79 mg/l). Bunun yanısıra, en iyi biyomas miktarı melas ve maya ekstraktından elde edilmiştir (11,8 g/l). Sonuç olarak, melas ve KBP'nin R. glutinis YU-14 tarafından karotenoid üretimi için fermentasyon ortamında kullanılabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the utilization of the ram horn peptone (RHP) and sugar beet molasses on carotenoid production by Rhodotorula glutinis YU-14 was investigated. Firstly, the RHP was reproduced. Then, Rhodotorula glutinis strains which were isolated from various samples collected from around Erzurum and identified with VITEK 2 Compact device were used for this study. The contents of total sugar (454 g/l) and protein (75,4 g/l) of the sugar beet molasses were determined. Then, the different concentrations of molasses and RHP were studied for optimum carotenoid and biomass production by R. glutinis YU-14. The concentrations of molasses (3%) and RHP (0,5%) of optimum carotenoid production medium (OCPM) were determined. The effects of fermentation conditions such as pH, temperature, time and agitation on carotenoid and biomass production by R. glutinis YU-14 using OCPM were investigated. The best fermentation conditions were determined as pH 5,5; temperature 25 oC; time; 6 days and agitation 250 rpm. Under optimum fermentation conditions, the carotenoid and biomass amounts were found to be 5,79 mg/l and 11,4 g/l, respectively. The results showed that cultivation conditions could significantly effect the production of carotenoid. When molasses was compared with the commercial carbon sources, the RHP was also compared with the commercial organic nitrogen sources. In both cases, the carotenoid amount obtained from OCPM which contains molasses and RHP was found higher. Besides this, the best biomass amount (11,8 g/l) was obtained from molasses and yeast extract. As a result, the molasses and RHP could be used in the fermentation medium for carotenoid production by R. glutinis YU-14.